Hlavní obsah

Nové čipy od AMD dostanou posilu. Výrobce omylem prozradil plány

Novinky, lez

Společnost AMD před dvěma týdny uvedla nové procesory řady Ryzen. Tehdy se mohlo zdát, že čtyři nové čipy budou tím jediným, co druhá generace úspěšné procesorové rodiny nabídne. Samotný výrobce však nyní omylem prozradil, že chystá i další čipy. Upozornil na to server Videocardz.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

AMD totiž omylem zveřejnilo prezentaci, ve které je hned několik nových čipů zmiňováno. Pracovníci podniku se snažili vše zachránit a prezentaci promptně stáhli, ale ještě předtím si toho stačili všimnou redaktoři serveru Videocardz.

Díky tomu je tak již v podstatě jasné, že AMD uvede ještě v letošním roce minimálně tři další čipy z druhé generace Ryzenů. Konkrétně by mělo jít o čtyřjádrové procesory Ryzen 3 2100 a Ryzen 3 2300X, vedle nich by měl přijít také nový Ryzen 5 2500X.

Přesné parametry zatím nejsou známy

Přesné parametry nových procesorů zatím nejsou známy, podle číselného označení by však všechny novinky měly být pomalejší – a logicky také levnější – než čipy představené v polovině dubna.

Tyto procesory jsou totiž z řady Ryzen 7, která je určena pro velmi náročné uživatele. Vrcholný model Ryzen 7 2700X je vybaven osmi fyzickými jádry a 16 vlákny. Jejich pracovní tempo bude v základu 3,7 GHz a v boostu pak 4,3 GHz.

Nepatrně pomalejší pak bude verze Ryzen 7 2700, tedy bez písmena X v názvu. Ta nabídne stejný počet jader i vláken, jejich pracovní tempo však bude 3,2 GHz (4,1 GHz boost).

Nižší cena, stále slušný výkon

V polovině dubna si odbyly premiéru také dva čipy z rodiny Ryzen 5. Jak už číselné označení napovídá, pětka nabízí o něco nižší výkon, ale zároveň i příznivější cenovky, stále je však citelně výkonnější než trojka. Tedy než procesory, o jejichž příchodu informoval server Videocardz.

Pětka je také mimochodem k dispozici ve slabším i výkonnějším provedení. Náročnější uživatele bude lákat Ryzen 5 2600X, který se pochlubí šesti fyzickými jádry a 12 vlákny. Frekvence je u něj nastavena na 3,6 GHz, respektive na 4,2 GHz v boostu. Ryzen 5 2600 má opět stejný počet jader a vláken, ale nabízí frekvenci 3,4 GHz (3,9 GHz boost).

Nové pětkové čipy startují těsně pod hranicí pěti tisíc korun, zatímco za sedmičku zaplatí zájemci minimálně 7500 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám