Hlavní obsah

Notebooky dostanou nové srdce. Bude nejvýkonnější na světě

Las Vegas

Společnost Intel odhalila na veletrhu CES v americkém Las Vegas novou generaci notebookových procesorů Alder Lake-H, která obsahuje osm různých čipů. Nejvyšší model Core i9-12900HK se navíc chlubí titulem nejvýkonnější na světě.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Řada Alder Lake-H obsahuje tři středně výkonné modely Core i5, tři výkonné čipy Core i7 a dvě extrémní verze Core i9. Právě poslední zmiňované kategorii byl přitom na akci v Las Vegas věnován největší prostor.

Intel se totiž chlubil tím, že jeho nová vlajková loď notebookového světa poráží konkurenci od AMD i Applu. V některých konkrétních činnostech má být procesor Core i9-12900HK dokonce o více než 40 % výkonnější než nejlepší modely od konkurence.

Nejvýkonnější herní grafika odhalena. Dostupnější model přijde dříve

Hardware

Jedním dechem je ale nutné dodat, že výsledky srovnávacích testů pochází přímo od Intelu, reálné testy budou k dispozici až po uvedení novinek na trh. A navíc AMD ukázalo na veletrhu CES také nové čipy, které se vcelku logicky v porovnání neobjevily.

To nic ale nemění na tom, že vlajková loď Core i9-12900HK je nekompromisní monstrum. Je to 14jádrový čip, který má šest extrémně výkonných jader a osm úsporných. Pracovat tato novinka dovede při frekvenci 5 GHz. Zachovává si přitom solidní TDP 45 W, což by mělo mít pozitivní vliv na výdrž notebooku při práci bez nabíječky.

Foto: archív výrobce

Parametry nových procesorů z generace Alder Lake-H

Mezi čipy z řady Core i7 se v generaci Alder Lake-H objevují 10- i 14jádrové procesory, taktované na 4,7 či 4,8 GHz v Turbo režimu. TDP zůstává shodné jako u výše zmiňované vlajkové lodi. Core i5 pak zahrnuje 8- a 12jádrové čipy taktované na 4,4 a 4,5 GHz, opět s TDP 45 W.

Nové čipy se postupně objeví v nabídce předních výrobců notebooků. První stroje s těmito čipy by měly být k mání už v nadcházejících týdnech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám