Hlavní obsah

Nest pohřbívá Revolv Hub. Zařízení za tisíce se promění v předražené těžítko

Novinky, chm

Společnost Nest ukončí podporu pro Revolv Hub, tedy pro zařízení sloužící k ovládání chytré domácnosti. To představuje pro uživatele poměrně velký problém, protože přístroj přestane zcela fungovat. Promění se v předražené těžítko, neboť prakticky všichni majitelé za jeho pořízení utratili několik tisíc korun.

Foto: archív výrobce

Zařízení Revolv Hub se ovládalo pomocí chytrého telefonu.

Článek

Revolv Hub přišel na trh v roce 2012. Tehdy se těšil poměrně velkému zájmu ze strany uživatelů, protože šlo o poměrně jednoduché zařízení, prostřednictvím kterého bylo možné ovládat a monitorovat různé části domu nebo bytu – zásuvky, teploměry, osvětlení, zámky, alarm, kamery apod.

Pomocí této drobné krabičky a několika senzorů tak mohl uživatel svépomocí přetvořit vlastní domov na chytrou domácnost. Vše pak mohl pohodlně ovládat ze svého smartphonu.

Za kit si tehdy tvůrci účtovali 299 dolarů, tedy něco málo přes sedm tisíc korun. To není úplně málo, na druhou stranu v současnosti se většina konkurenčních systémů pro chytrou domácnost prodává za ještě vyšší cenu.

Tato pohádka šťastný konec nemá

Právě díky zájmu ze strany zákazníků se o malou firmu Revolv začala krátce po uvedení zařízení Hub na pulty obchodů zajímat konkurenční společnost Nest, která spadá pod křídla Googlu a sama vyrábí zařízení pro chytrou domácnost. Oba podniky si před dvěma lety plácly a Revolv byl pohlcen Nestem.

Celá pohádka ale rozhodně šťastný konec nemá. Alespoň pro zákazníky. Nest se totiž nyní rozhodnul, že se mu provoz nevyplatí, a tak ukončí ještě před letními prázdninami provoz serverů, ke kterým jsou zařízení Revolv Hub připojena.

Nyní pracujeme na platformě, která je bezpečnější a nabízí širší možnosti uplatnění.
Z prohlášení tvůrců Revolv Hubu

Co to znamená v praxi? Lidé, kteří za tato srdce chytré domácnosti utratili tisíce, mohou zařízení po dvou letech používání využít tak maximálně jako předražené těžítko. Po 15. květnu totiž budou vypnuty servery, načež přestanou fungovat také obslužné aplikace v chytrých telefonech. Přístroje jednoduše nebude možné vůbec používat.

O tom informují i původní majitelé společnosti Revolv, kteří nyní pracují pro Nest, na svých internetových stránkách. „Revolv Hub byl první krok do chytré domácnosti. Ale my jsme tvrdě pracovali… A fungovalo to. Se společností Nest ale nyní pracujeme na platformě, která je bezpečnější a nabízí širší možnosti uplatnění. To bohužel znamená, že nemůžeme vyčlenit prostředky na provoz Revolvu a službu musíme vypnout,“ stojí v prohlášení.

„Stane se tak 15. května a váš Revolv Hub i obslužná aplikace přestanou fungovat. Z konce Revolvu jsme smutní, ale není to konec chytrých domácností jako takových,“ doplnili tvůrci.

Konec nepohodlné konkurence?

O tom, že Revolv Hub zanikne, se spekulovalo již dříve. Nest totiž krátce po koupi této malé společnosti přestal jejich zařízení prodávat. Tehdy se zahraniční média přela, zda se chystá pod křídly Nestu nový model, či zda tento velký gigant pouze skupuje menší konkurenty, aby jej neohrožovali.

Druhý scénář se zdá ve světle nových událostí nyní pravděpodobnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám