Hlavní obsah

Nejzajímavější počítače roku 2012

Novinky, mif, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loňský rok byl na nové počítače opravdu bohatý. U přenosných strojů výrobci sázeli především na nezvyklé tvary a hybridní systémy, u stolních pak na vysoký výkon i nadstandardní funkce. Přinášíme výběr toho nejzajímavějšího, co rok 2012 přinesl.

Foto: Asus

Taichi 21

Článek

Lenovo Yoga: unikátní hybrid

Na první pohled se novinka nijak neliší od obyčejných přenosných počítačů – má 13,3palcový displej s rozlišením 1600 x 900 bodů, respektive 11,6palcový s rozlišením 1366 x 768 pixelů v případě základní verze a tradiční klávesnici s rozlišením QWERTY.

Foto: Lenovo

Lenovo Yoga

V počítačový tablet se Yoga promění ve chvíli, kdy displej prohnete až pod klávesnici. Ta pak začne sloužit jako podstavec tabletu. Zařízení se v takovémto stavu ovládá výhradně prostřednictvím dotykové obrazovky.

Apple iMac: vypadá jako iPad

Apple startuje cenu nejlepšího modelu iMacu na 53 490 Kč. Za tuto sumu získáte stroj s 27palcovým displejem, procesorem Intel Core i5 (3,2 GHz), 8 GB operační paměti, pevným diskem s kapacitou 1 TB a grafickou kartou nVidia GeForce GTX 675MX s 1GB vlastní pamětí.

Foto: Apple

Nový iMac připomíná svým vzhledem iPad

Dalších 58 500 Kč si zákazníci k základní ceně připlatí za výkonnější hardware. V nejlepší konfiguraci si tedy Apple sestavu iMac cení na 111 990 Kč. Například 5200 Kč stojí čtyřjádrový procesor Intel Core i7 (3,4 Ghz), který se v případě potřeby dokáže sám přetaktovat díky technologii Turbo Boost až na 3,9 GHz.

Za 15 600 Kč je pak možné rozšířit základních 8 GB operační paměti na 32 GB. Největší částku (33 800 Kč) ale spolkne výměna 1TB pevného disku za moderní SSD jednotku s kapacitou 768 GB. S ní by měl počítač pracovat citelně rychleji a zároveň by měl být ještě tišší.

Toshiba Qosmio X870: láká vysokým výkonem

Vysloveně pro nadšené počítačové hráče je určen notebook Toshiba Qosmio X870. Jeho výkon by mu totiž mohla závidět díky platformě Ivy Bridge s čtyřjádrovým procesorem ledajaká počítačová sestava. K dispozici je navíc až rekordních 32 GB operační paměti.

Foto: Toshiba

Toshiba Qosmio X870

Díky separátní grafické kartě od společnosti nVidia, která stačí i na hraní nejnovějších her, zvládne notebook také zobrazovat obraz ve 3D. K tomu slouží i 17,3palcový displej s Full HD rozlišením (1920 x 1080 obrazových bodů).

Novinka může být dodána na přání s pevným diskem i SSD jednotkou. Model Toshiba Qosmio X870 totiž může být naráz osazen hned dvěma disky. Daní za nadměrnou dávku výkonu je vyšší hmotnost, sahající nad hranici tří kilogramů.

Acer Aspire S7: ovládá se dotykem

Aspire S7 od Aceru se nabízí ve dvou verzích, které se od sebe liší úhlopříčkou monitoru. Menší model má 11,6palcový a větší 13,3palcový displej, který navíc disponuje Full HD rozlišením. V obou případech je obrazovka dotyková. Displej je chráněn proti poškození, podobně jako chytré telefony, odolnou vrstvou Gorilla Glass 2.

Foto: Acer

Acer Aspire S7

O výkon se stará platforma Ivy Bridge s procesorem Intel Core i5, integrovaný čip HD 4000 a 128GB SSD jednotka. Menší model by měl na baterii vydržet pracovat až 12 hodin, větší devět. Novinka od Aceru je vyhotovena ze slitiny hliníku, díky čemuž by měla mít účinnější chlazení než konkurence. Oba modely navíc budou patřit k nejtenčím přístrojům na trhu – jejich tloušťka je jen 12 milimetrů.

Raspberry Pi: počítač za 700 Kč

Počítač Raspberry Pi se stal v minulém roce díky svým kompaktním rozměrům a nízké pořizovací ceně naprostým fenoménem. Přestože přístroj je možné v přepočtu pořídit za sumu okolo 700 Kč, není o moc větší než obyčejná kreditní karta.

Foto: zgl, Novinky

Počítač Raspberry Pi

Jeho srdcem je procesor ARM1176JZFS s frekvencí 700 MHz, jehož různé verze jsou běžně používány v chytrých mobilních telefonech současnosti. Ten má k dispozici 256 MB operační paměti a grafický čip s architekturou ARM, který má dostatek výkonu pro přehrávání videa ve vysokém rozlišení (1080p).

Jedinou nevýhodou je, že se novinka kvůli co nejnižší ceně dodává bez jakéhokoliv balu, respektive počítačové skříně. Počítač lze provozovat s operačním systémem Linux, na výběr je přitom verze pro začátečníky i pokročilé uživatele. Pod Linuxem je možno novinku používat pro prohlížení internetu, případně pro rychlou komunikaci (chat) a email.

HP Pavilion H9: hráčský sen

Jednou z nejvýkonnějších a logicky také nejdražších (45 000 Kč) domácích počítačových sestav na tuzemském trhu, které cílí na počítačové hráče, je model HP Pavilion H9-1100ec. Ten zaujme hned na první pohled, protože jeho skříň je vyvedena v atraktivní barevné kombinaci černé, stříbrné a červené.

Foto: Hewlett-Packard

HP Pavilion H9-1100ec

Není to rozhodně ale jenom vzhled, co uživatele u této vlajkové lodi stolních počítačů od Hewlett Packardu zaujme. Sestava je totiž vybavena aktuálně nejvýkonnějším procesorem Intel Core i7-3770K s frekvencí 3,5 GHz, který může díky technologii Turbo Boost dosahovat taktu až 3,9 GHz.

Hraní i těch nejnovějších her s vysokými detaily a snímkováním pak slibuje dedikovaná grafická karta AMD Radeon HD7950 s 3 GB vlastní paměti. Ve výbavě sestavy nechybí ani 16 GB operační paměti, pevný disk s kapacitou 2 TB a BluRay vypalovačka.

Samsung 900X: styl a elegance

Na elegantní provedení a ladné linie sází nový laptop společnosti Samsung. Celé jeho tělo je vyrobeno z hliníku, díky čemuž by měl být navíc přístroj odolnější proti méně šetrnému zacházení. Potěší i podsvícená klávesnice a slušná výdrž okolo šesti hodin. Displej novinky má úhlopříčku 15 palců a rozlišení 1600 x 900 bodů. Navíc je opatřen speciální antireflexní vrstvou, která je méně náchylná k odleskům světla.

Foto: Samsung

Samsung 900X

Ani co se výkonu týče, není novinka žádným ořezávátkem. Srdcem základní veze modelu 900X je procesor Intel Core i5 taktovaný na 1,7 GHz, 4 GB operační paměti typu DDR3 a integrovaný čip Intel HD Graphics 4000. Místo klasického pevného disku je použita rychlá SSD jednotka s kapacitou 128 GB. Laptop pracuje pod operačním systémem Windows 8.

Asus Taichi 21: unikátní oboustranný displej

Asus Taichi 21 má velmi zajímavou konstrukci. Pokud je notebook otevřený, neliší se nijak výrazně od běžných přenosných počítačů. Ve chvíli, kdy jej zavřete, objevíte na víku druhý displej. Ten je stejně jako primární dotykový, má úhlopříčku 11,6 palců a rozlišení 1920 x 1080 pixelů. V obou režimech je přitom možné pracovat s operačním systémem Windows 8 a se všemi uloženými daty.

Foto: Asus

Taichi 21

Ani co se hardwarových součástek týče, nebude přístroj žádné ořezávátko. Nejvýkonnější varianta bude disponovat 1,9GHz procesorem Intel Core i7, 4 GB operační paměti a rychlou 256GB SSD jednotkou pro uložení dat. V prodeji se objeví také levnější varianta s procesorem Intel Core i5 (1,7 GHz) a pouze 128GB SSD diskem.

Ve výbavě pomalejšího i rychlejšího modelu nebude chybět samozřejmě ani WiFi, Bluetooth či dvojice vestavěných webkamer – pro každý displej jedna. Výdrž notebooku Taichi 21 by se měla pohybovat okolo pěti hodin.

Dell Alienware X51: nejmenší herní sestava

Dell Alienware X51 má rozměry 343 x 95 x 318 mm a hmotnost 5,49 kg, díky čemuž je aktuálně nejmenším herním PC na světě. I přes kompaktní rozměry v sobě ale novinka ukrývá poměrně výkonný hardware. V nejvyšší konfiguraci disponuje sestava čtyřjádrovým procesorem Intel Core i7-2600 s frekvencí 3,4 GHz.

Foto: Novinky

K dispozici jsou ale také dvě levnější konfigurace s procesory Core i3-2120 s frekvencí 3,3 Ghz a Core i5-2320, který je taktován na 3,0 Ghz. Díky dvěma slotům je možné sestavu vybavit až 8 GB operační paměti typu DDR3.

Kromě typu procesoru a kapacity operační paměti o ceně miniaturní herní sestavy rozhoduje také typ grafické karty. V základu je k dispozici dedikovaná karta nVidia GeForce GT 545 s vlastní 1GB pamětí. Pro náročnější uživatele je pak připraven výkonnější model GeForce GTX 555.

ASRock Vision: v malém těle velký duch

Sestava ASRock Vision 3D vypadá na první pohled jako obyčejný nettop, ale ve skutečnosti se jedná o výkonné PC, které je zabaleno ve velice kompaktní skříni. Srdcem počítače je rychlý procesor Intel Core i3 370M, který je taktován na frekvenci 2,4 GHz.

K dispozici má sestava také 4 GB operační paměti, 500GB disk a výkonnou grafickou kartu nVidia GeForce GT 425M. Aby bylo možné na sestavě sledovat 3D obraz, je nutné dokoupit polarizační brýle. Ty dokážou rozdělit obraz pro každé oko zvlášť. Tak se vytvoří trojrozměrný vjem. Technologie ale nepracuje se všemi televizory, pouze s těmi, které mají vyšší obnovovací frekvenci (alespoň 100 Hz).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám