Hlavní obsah

Nejzajímavější počítače a hi-tech vychytávky roku

Novinky, mif, zgl

Opozdilci, kteří ještě nevybrali vánoční dárky, mají zítra dopoledne poslední šanci nakoupit ještě před Štědrým večerem. Přinášíme tipy na zajímavé počítače a vychytávky, které se během letošního roku objevily na trhu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Hyundai K3: malý televizní všeuměl

Zástupcem levnějších multimediálních center je Hyundai K3. Jeho cena je rovné tři tisíce korun, a přesto nabídne řadu zajímavých funkcí. Dokáže přehrávat přes 18 nejrůznějších audio a video formátů. Takže při přehrávání prakticky jakéhokoliv souboru nebudete mít žádný problém.

Samozřejmostí je možnost prohlížení fotek či podpora titulků u videí. Ty se v praxi zobrazují korektně, a to včetně české diakritiky a nejrůznějších znaků. K multimediálnímu centru lze připojit pro pohodlné přehrávání i pevný disk pomocí rozhraní Serial ATA. Podporovány jsou 3,5palcové HDD s kapacitou až 2000 GB.

V konektorové výbavě multimediálního centra je digitální optický a koaxiální výstup, tři USB porty, síťový konektor, HDMI a kompozitní i komponentní výstup. Dokoupit je možné k přístroji také bezdrátový WiFi adaptér.

  • Cena: 3000 Kč

Canon Legria FS305: šikovná videokamera

Především zajímavým poměrem cena/výkon se snaží zaujmout videokamera Canon Legria FS305. Ta je vybavena CCD senzorem s rozlišením 0,8 megapixelu. Relativně nízké rozlišení však neubírá kvalitě natočeného videa, a to především díky použitému snímači.

Foto: Novinky

Canon Legria FS305

Přístroj ukládá data na paměťové karty typu SDHC. Podporovány jsou karty s kapacitou až 32 GB. Natočená videa je možné prohlížet na výklopném displeji s úhlopříčkou 2,7 palce. Ten je navíc opatřen antireflexní vrstvou, díky čemuž je na monitor dobře vidět i na přímém slunci. Videokamera dokáže také pořizovat fotografie, a to v rozlišení až 1024 x 768 obrazových bodů.

  • Cena: 5000 Kč

Genius Ring Mouse: myš ve tvaru prstýnku

Společnost Genius představila novou počítačovou myš, která má velice netradiční tvar. Vypadá totiž jako prsten a úplně stejně se používá. Abyste s ním mohli ovládat počítač, musíte si jej nasadit na ukazováček.

„Pomocí palce kontrolujete kurzor a můžete jím i rolovat při prohlížení webových stránek nebo ovládat další multimédia, jako hudbu, filmy, fotky, prezentace a elektronické knihy,“ uvedl Tomáš Perman, mediální zástupce společnosti Genius.

Genius Ring Mouse se k počítači připojuje prostřednictvím bezdrátové technologie s frekvencí 2,4 GHz. Dosah signálu by měl být podle výrobce až deset metrů.

Baterii novinky je možné nabíjet z USB portu počítače pomocí dodávaného kabelu. Kromě něj naleznete v balení ještě praktické cestovní pouzdro a ovládací software ioMedia, který slouží k nastavení myši.

  • Cena: 550 Kč

Zalman ZM-NS1000F: dodá notebookům ergonomii

Práce na notebooku může být po několika hodinách nepohodlná. Bolavých zad z nesprávného držení těla při práci na notebooku nás může zbavit praktická podložka Zalman ZMNS1000F.

Foto: Novinky

Zalman ZM-NS1000F

Pomocí šesti nastavitelných poloh dokáže podložka zvýšit umístění displeje přenosného počítače až o několik desítek centimetrů, díky čemuž není potřeba během práce nebo při sledování filmů tolik ohýbat krk. Podložka navíc obsahuje velice tichý ventilátor, který při práci chladí všechny hardwarové části přenosného počítače.

Součástí podložky není žádná klávesnice ani myš, pro práci jsou ale tyto periferie potřebné. K pořizovací ceně podložky je tak nutné připočítat ještě několik stokorun za klávesnici a myš.

  • Cena: 600 Kč

Toshiba Satellite C660-1X2: sněhově bílý notebook

Notebook Toshiba Satellite C660-1X2 je vybaven 15,6palcovým displejem s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů. O dostatečný výkon se stará procesor Intel Core i3 s taktem 2,1 GHz a 4 GB operační paměti, kterou je možné rozšířit až na 8 GB. Data se ukládají na 640GB disk.

Foto: Novinky

Toshiba Satellite C660-1X2

Novinka od Toshiby potěší i příznivce počítačových her, protože je vybavena výkonnou dedikovanou grafickou kartou NVIDIA GeForce 315M s 1 GB vlastní paměti. Váha laptopu je 2,54 kg a na baterii vydrží pracovat až pět hodin. Notebook je poháněn operačním systémem Windows 7 Home Premium.

  • Cena: 13 500 Kč

Evolve Mars: digitální televizní vysílání z USB

Společnost Evolve uvedla před časem na trh nový televizní tuner s označením Mars, který umožňuje přijímat digitální pozemní vysílání (DVB-T). Připojuje se jednoduše pomocí rozhraní USB.

Foto: Novinky

Evolve Mars

Novinka navíc umožní televizní signál i nahrávat, a to dokonce i ve vysokém rozlišení. Díky časovači je dokonce možné nastavit přesný čas, kdy má být záznam spuštěn. Ovládání tuneru je velice jednoduché a intuitivní.

I když může být tuner Evolve Mars použit u stolního PC, hodí se díky malým rozměrům spíše k notebookům, protože v brašně na cestách nezabere příliš místa. Součástí balení je i malé dálkové ovládání. Novinka spolupracuje s operačními systémy Windows XP, Vista a 7.

  • Cena: 450 Kč

Zotac ZBOX Blu-ray: počítač velký jako knížka

Počítačová sestava Zotac ZBOX Blu-ray není o moc větší než obyčejná knížka. Novinka spadá do kategorie takzvaných nettopů, které se vyznačují nižším výkonem, přívětivou spotřebou a atraktivní cenou.

Srdcem počítače je procesor Intel Atom D525, který je taktován na frekvenci 1,8 GHz. K dispozici má sestava také 1 GB operační paměti a 250GB disk.

Ve výbavě počítače nechybí ani Blu-ray mechanika, vestavěná čtečka paměťových karet, USB 3.0 a integrovaný WiFi adaptér pro bezdrátové připojení k počítačovým sítím. Televizor se k sestavě připojuje prostřednictvím konektorů DVI a HDMI.

  • Cena: 6500 Kč

Cyborg R. A. T. 9: bezdrátová myš se přizpůsobí ruce

Na trhu je velká řada počítačových myší, které vynikají rychlou odezvou, elegantním vzhledem nebo povedenou ergonomií. Pouze série myší Cyborg od společnosti Saitek se ale dokáže, díky speciální konstrukci na míru, přizpůsobit lidské ruce.

Foto: Novinky

Cyborg R. A. T. 9

Základním prvkem je váha. Tu si redukujeme pomocí závaží ve spodní části. Po odšroubování šroubu, jehož konec slouží zároveň jako imbus pro další úpravy myši, si můžeme přidat či ubrat kroužková závaží. Dále je možné upravovat podpěru ruky, a to jak do délky, tak i do šířky.

Myš Cyborg R. A. T. 9 je bezdrátová a s počítačem komunikuje prostřednictvím bezdrátového USB adaptéru. Součástí balení jsou i dvě dobíjecí baterie – díky tomu se nikdy nestane, že by myši došla šťáva. Zatímco jeden akumulátor se nabíjí, s druhým můžete pracovat.

  • Cena: 3300 Kč

Acer Aspire S3: nejtenčí ultrabook na světě

Společnost Acer vsadila při návrhu svého ultrabooku na kompaktní rozměry. Novinka s lesklým 13,3palcovým displejem, který má rozlišení 1366 × 768 obrazových bodů, je vyrobena z kovové slitiny a její tloušťka je pouhých 13 milimetrů. Hmotnost pak činí 1,4 kg.

Foto: Novinky

Acer Aspire S3

Ultrabook od Aceru nabídne Intel Core i5 2467M s frekvencí 1,6 GHz, který se v případě potřeby dokáže sám přetaktovat až na 2,3 GHz. K dispozici jsou 4 GB operační paměti typu DDR3. O grafický výkon se pak stará integrovaný čip Intel HD Graphics 3000.

Největší brzdou novinky je pomalý pevný disk s kapacitou 320 GB, jehož plotny se otáčejí rychlostí 5400 otáček za minutu. Acer se to snaží vylepšit tím, že vybavil přístroj ještě 20GB SSD jednotkou, kam se ukládají nejčastěji používané soubory. Konkurence nabízí za stejnou cenu plnohodnotné SSD, byť jen s kapacitou 128 GB.

  • Cena: 19 800 Kč

Nikon Coolpix S5100: atraktivní cenou i rozměry

Kompakt Nikon Coolpix S5100 patří mezi nejlevnější fotoaparáty na tuzemském trhu. Zákazníky se snaží nalákat i kompaktními rozměry 97 x 57 x 22 mm. Je vybaven CCD snímačem s rozlišením 12 megapixelů a objektivem Nikkor s pětinásobným optickým zoomem a ohniskovou vzdáleností 5–25 mm.

Foto: Novinky

Nikon Coolpix S5100

Detailní makrofotografie je s tímto kompaktem možné pořizovat už od dvou centimetrů. I přes příznivou pořizovací cenu nabízí Nikon Coolpix S5100 několik šikovných vychytávek. Řeč je například o automatické detekci až 12 obličejů při focení či kontrole mrknutí, díky níž dokáže fotoaparát pořídit sérii fotografií a vyvarovat se tak zavřených očí.

  • Cena: 2400 Kč

Asus Xtion: pohybový senzor pro PC

Do USB portu počítače jde vedle myši, klávesnice a tiskárny zapojit například také zařízení Xtion od společnosti Asus. To dokáže pomocí dvou infračervených čidel a citlivého mikrofonu snímat pohyb člověka před televizí a přenést jej do hry.

Foto: Novinky

Asus Xtion Pro

Hráč v akční hře například máchne pěstí proti obrazovce a čidla přenesou úder do hry, ve které zasáhne virtuálního soupeře. Podobným způsobem je možné ovládat také multimediální přehrávač, e-mailovou schránku nebo internetový prohlížeč.

  • Cena: 4000 Kč

HTC Evo 3D: trojrozměrné fotografie z mobilu

Pro kvalitní snímky není nutné kupovat si pouze digitální fotoaparát. Všechny jeho funkce dokáže ve dnešní době nahradit také chytrý mobilní telefon, jako je například HTC Evo 3D. Ten navíc dokáže díky dvojici fotoaparátů s rozlišením pět megapixelů pořizovat snímky v trojrozměrném režimu. Ty je poté možné prohlížet i bez speciálních brýlí přímo na 4,3palcovém displeji telefonu, který má rozlišení 540x960 obrazových bodů.

Foto: Novinky

HTC Evo 3D

Srdcem hi-endového 3D mobilu je dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon, který pracuje na frekvenci 1,2 GHz. K dispozici má 1 GB operační paměti. Pro uložení dat je pak vybaven 1GB flash pamětí, kterou je možné dále rozšířit pomocí paměťových karet microSD o dalších 32 GB.

  • Cena: 9800 Kč

Acer Iconia TAB: netbook a tablet v jednom

Netbook od Aceru sází na vzrůstající popularitu počítačových tabletů, kterou rozpoutal iPad od Applu. V podstatě se totiž jedná o tablet, který ale jednoduchým zacvaknutím do takzvané dokovací stanice proměníte v plnohodnotný přenosný počítač s QWERTY klávesnicí.

Foto: Novinky

Acer Iconia TAB

Novinka je postavena na platformě AMD Brazos. Je tedy vybavena procesorem C-50 s frekvencí 1 GHz. K dispozici má 2 GB operační paměti a grafickou kartu AMD Radeon HD 6250. Pro uložení dat je tablet vybaven rychlým SSD diskem. Ten má ale kapacitu 32 GB, což může být pro některé uživatele opravdu málo.

  • Cena: 13 500 Kč

Thecus N2200: snadná správa fotek i videí

Každý rok přibývá v domácnostech v průměru na 20 GB nových dat, které jsou převážně tvořena videi a fotkami. Aby taková záplava souborů nezpůsobila datový kolaps, je vhodné ukládat data na jedno místo a poctivě je třídit. Jak to ale udělat, když se soubory hromadí na notebooku, stolním PC i tabletu najednou?

Foto: Novinky

Thecus N2200

Pomoci může šikovné zařízení nazývané NAS server, jako je například Thecus N2200. V podstatě se jedná o malý počítač se dvěma pevnými disky (další je možné připojit přes USB), který se jednoduše připojí k routeru.

Prostřednictvím domácí sítě pak k jeho datům mohou přistupovat všichni uživatelé. Navíc přístroj podporují i moderní televizory – po připojení k síti dokážou přehrávat hudbu, filmy i fotografie uložené na discích NAS serveru. Thecus N2200 navíc nabízí další pokročilé funkce, jako je například možnost připojení bezpečnostních IP kamer.

  • Cena: 2700 Kč (zařízení se prodává bez pevných disků)

Popcorn Hour PopBox V8: jednoduchost především

Jednou z nejvážnějších konkurencí pro Hyundai K3, který jsme si uvedli na začátku článku, je multimediální centrum Popcorn Hour PopBox V8. I k němu je možné připojit pevný disk. Tentokráte však pouze externě pomocí USB portu. Přehrávat videa a hudbu je v televizoru možné také přes domácí síť.

Foto: Novinky

Popcorn Hour PopBox V8

Jednoduše stačí připojit multimediální centrum k routeru pomocí síťového kabelu a povolit v počítačích sdílení souborů. Pak už můžete na obrazovce televizoru prohlížet videa nebo fotky z libovolné sestavy. Stejným způsobem je možné samozřejmě přehrávat i hudbu.

Popcorn Hour PopBox V8 se vyznačuje velice jednoduchým nastavením, které zvládne i méně zkušený uživatel. Po připojení a prvním spuštění totiž proběhnou všechna důležitá nastavení jen pomocí pár kliků na dálkovém ovladači.

  • Cena: 3400 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám