Hlavní obsah

Nejvýkonnější počítač od Applu je venku. Stojí 1,5 milionu korun

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po více než půlroce čekání konečně dorazil na pulty obchodů nový Mac Pro – nejvýkonnější stolní počítač v nabídce společnosti Apple a zároveň jeden z nejrychlejších strojů na celém trhu, napříč konkurencí. Snad jedinou vadou na kráse je bez nadsázky astronomická cenovka.

Foto: Jeff Chiu, ČTK/AP

Šéf Applu Tim Cook s novým Macem Pro

Článek

Cena základního provedení startuje na 164 990 Kč, což rozhodně není málo. Nicméně v nejvyšší konfiguraci s všemožnými příplatky se výsledná cenovka vyšplhá na více než 1,5 milionu.

Vysoká cenovka nicméně odpovídá nabízené výbavě. V té nejvyšší konfiguraci totiž Mac Pro nabídne 28jádrový procesor Intel Xeon, a dokonce až 1,5 terabajtu operační paměti – to zatím žádný stolní počítač neposkytl. Mimochodem jenom za takto obří paměť se připlácí k základní konfiguraci 800 000 Kč.

Nejvýkonnější počítače bude Apple vyrábět v Číně. Trumpovi navzdory

Hardware
Foto: Jeff Chiu, ČTK/AP

Šéf Applu Tim Cook s novým Macem Pro

Sestava navíc může být vybavena hned několika grafickými kartami AMD Radeon Vega II s pamětí 32 GB a výkonem 14 teraflops, stejně jako speciálním grafickým akcelerátorem Afterburner.

Základní stroj s cenovkou 164 900 Kč je poháněn 8jádrovým procesorem Intel Xeon W, který díky režimu Turbo Boost nabídne pracovní takt až 4 GHz. Do vínku dostal počítač 32 GB operační paměti a úložiště ve formě SSD disku o kapacitě poměrně skromných 256 GB. Při volbě grafiky padla karta na Radeon Pro 580X s 8 GB paměti typu GDDR5.

Teoreticky tedy novinka s logem nakousnutého jablka nabídne dostatek výkonu pro hraní libovolných her v nejvyšším možném rozlišení, častěji však bude volbou skutečných profesionálů – například jedinců, kteří potřebují střihat videa v 8K rozlišení nebo upravovat velké množství fotografií. Stejně tak poslouží tento stroj grafickým designérům, architektům či vývojářům.

Foto: archív výrobce

Mac Pro

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám