Hlavní obsah

Nejvýkonnější Mac Pro stále v nedohlednu, Apple s uvedením na trh otálí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už zkraje června představila společnost Apple špičkový Mac Pro, který je nejvýkonnějším stolním počítačem v nabídce tohoto výrobce a patrně i jedním z nejlepších stolních PC na celém světě. Nad jeho dostupností však stále visí otazník.

Nový Apple Mac Pro a monitor ProDisplay XRDVideo: archív výrobce

 
Článek

Během slavnostní tiskovky zástupci Applu neprozradili, kdy přesně se začne Mac Pro prodávat. A situace se příliš nezměnila ani po dvou měsících – na oficiálních stránkách Applu je u dostupnosti pouze stále napsáno „upozorněte mě“. Americký počítačový gigant dává svým fanouškům možnost nechat se tímto způsobem informovat, až se dostupnost změní.

Očekává se, že Mac Pro se začne prodávat ještě letos před Vánocemi, to však zástupci Applu oficiálně nepotvrdili. Jedním z možných důvodů, proč podnik s prodejem otálí, mohou být problémy týkající se obchodní války mezi USA a Čínou.

Prezident Donald Trump totiž neudělil Applu výjimku, díky které by Mac Pro mohl dovážet do Spojených států bez placení vysokých celních poplatků. Právě v Číně se totiž mají díly na nejvýkonnější stolní počítač s logem nakousnutého jablka vyrábět.

Foto: archív výrobce

Mac Pro

Nejlepší konfigurace za milion

Základní sestava by se měla prodávat v přepočtu okolo 160 tisíc korun. Například 200 tisíc případní zájemci zaplatí za nejlepší procesor, půl milionu za nejvyšší kapacitu operační paměti, 300 tisíc za špičkové karty a další desítky tisíc korun za disky a další výbavu.

Podtrženo, sečteno. V nejlepší výbavě se snadno dostanete na částku okolo jednoho milionu. Na přesné ceny pro tuzemský trh si nicméně budeme muset ještě počkat.

Foto: archív výrobce

Mac Pro

Špičková výbava

Vysoká cenovka nicméně odpovídá nabízené výbavě. V té nejvyšší konfiguraci totiž Mac Pro nabídne 28jádrový procesor Intel Xeon, a dokonce až 1,5 terabajtu operační paměti – to zatím žádný stolní počítač nenabídl.

Sestava navíc může být vybavena hned několika grafickými kartami AMD Radeon Vega II s 32GB pamětí a výkonem 14 teraflops, stejně jako speciálním grafickým akcelerátorem Afterburner.

Foto: Jeff Chiu, ČTK/AP

Šéf Applu Tim Cook s novým Macem Pro

Teoreticky tedy novinka s logem nakousnutého jablka nabídne dostatek výkonu pro hraní libovolných her v nejvyšším možném rozlišení, častěji však bude volbou skutečných profesionálů – například jedinců, kteří potřebují střihat videa v 8K rozlišení, nebo upravovat velké množství fotografií. Stejně tak poslouží tento stroj grafickým designérům, architektům či vývojářům.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám