Hlavní obsah

Na světě je první tablet s 5G připojením

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychlý mobilní internet 5G je nejčastěji skloňován v souvislosti s chytrými telefony, využívat jej nicméně budou moci také počítačové tablety. První takový představila společnost Samsung, jmenuje se Galaxy Tab S6 5G.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Tab S6 5G

Článek

Jak již samotný název napovídá, novinka je vylepšením loňského modelu Galaxy Tab S6, který si odbyl premiéru už loni na podzim. Hlavním vylepšením u novinky je právě podpora 5G sítí, v ostatních parametrech se od předchůdce neliší.

Srdcem tohoto modelu je osmijádrový procesor, který udává pracovní tempo při taktu až 2,8 GHz. Stroj má dále k dispozici 6 GB operační paměti a 128GB úložný prostor, který je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet microSD.

Galaxy Tab S6 nabízí obrazovku s úhlopříčkou 10,5 palce, technologií Super AMOLED, poměrem stran 16:10 a rozlišením 2560 x 1600 při bodové hustotě 287 pixelů na palec (PPI).

Nové vlajkové lodi Samsungu se ukážou už příští týden

Mobil
Foto: archív výrobce

Galaxy Tab S6 5G

U nové šestky nechybí podpora dotykového pera S Pen. S ním je možné na tabletu psát i kreslit, navíc je tato periferie vybavena funkcí dálkového ovládání. Pero tedy dovoluje pořizovat selfie a videa nebo ovládat vytvořený multimediální obsah, i když nemáte tablet zrovna v ruce.

Pero S Pen je navíc vybaveno funkcí bezdrátového nabíjení, které po pouhých deseti minutách nabije baterii až na 10 hodin provozu.

Jednou z dalších předností modelu Galaxy Tab S6 5G je podpora vylepšeného rozhraní Samsung Dex. Lidé k němu budou moci kromě napájení připojit také monitor, klávesnici a myš. Obyčejný tablet se tak promění doslova v klasické PC.

Foto: archív výrobce

Pero S Pen v akci

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Tab S6 5G

K dispozici jsou i tři fotoaparáty, ten na přední straně nabízí rozlišení 8 MPx. Na zadní je pak duální optika kombinující klasický fotoaparát (13 MPx) a ultraširokoúhlý objektiv (5 MPx). Novinka přichází se čtyřmi vylepšenými reproduktory vyladěnými od AKG a audiotechnologií Dolby Atmos.

Stejně tak půjde k novince přikoupit speciální kryt displeje, který se pochlubí zabudovanou klávesnicí. Společně s ním pak bude zařízení schopné zastat i funkci laptopu. V prostředí DeX je možné pracovat s celou řadou aplikací, například i s kancelářským balíkem Office od Microsoftu.

Otazník visí ale zatím nad tím, za jakou cenu se bude novinka od společnosti Samsung na evropském trhu nabízet a zda bude dostupná i v České republice – přeci jen 5G internet je zatím v tuzemsku v plenkách.

Původní tablet Samsung Galaxy Tab S6 se v tuzemských obchodech nabízí v šedé a modré barvě ve verzi LTE za 19 999 Kč a ve verzi Wi-Fi za 17 999 Kč.

Foto: archív výrobce

Vzadu je duální optika

Foto: archív výrobce

Novinka se chlubí čtyřmi reproduktory.

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám