Hlavní obsah

Levný notebook se bez nabíječky obejde klidně celý rok

Novinky, zgl

S ambiciózní novinkou přišla kanadská společnost WeWi Telecommunications. Její notebook Sol totiž dokáže pracovat, aniž by jej uživatel musel napájet ze zásuvky. Plně si totiž vystačí se solárními panely na zadní straně displeje.

BEZ KOMENTÁŘE: Notebook WeWi Sol

 
Článek

Ve chvíli, kdy chcete WeWi Sol nabíjet, stačí z víka displeje vyklopit solární panely. Pro stoprocentní kapacitu stačí notebook umístit alespoň na dvě hodiny pod sluneční paprsky. Poté by měl dokázat pracovat do dalšího nabití osm až deset hodin.

Foto: WeWi Telecommunications

WeWi Sol

Díky tomu je možné s laptopem pracovat i v místech, kde není elektrické vedení vůbec k dispozici a využití jiných systémů je příliš komplikované. Sám výrobce věří, že o novinku budou mít velký zájem především vědci pracující v nepřístupném terénu.

Co nejdelší výdrži byla podřízena i hardwarová výbava novinky. Srdcem je dvoujádrový procesor Intel Atom D2500 s taktem 1,86 GHz, který spolupracuje s grafickým čipem GMA 3600, 4 GB operační paměti a 320GB pevným diskem.

Foto: WeWi Telecommunications

WeWi Sol

I s těmito součástkami by měl notebook pracovat poměrně svižně, protože je vybaven nenáročným operačním systémem Ubuntu. Displej má úhlopříčku 13,3 palce a rozlišení 1366 x 768 obrazových bodů.

Kromě solárního nabíjení je další předností novinky jistě cena. WeWi Sol se totiž bude prodávat v zahraničí už letos na podzim za příjemných 350 USD (6700 Kč). Dostupnost na českém trhu zatím výrobce nepotvrdil.

Nabíječka na vodu

O nápady, jak vylepšit napájecí systémy současných zařízení, není v poslední době nouze. Například společnost myFC začala letos prodávat nabíječku nazývanou PowerTrekk. Ta potřebuje k provozu pouze vodu.

Foto: myFC

PowerTrekk

Ekologická nabíječka využívá k výrobě elektrické energie chemickou reakci, kdy společně s vodou působí chemický prášek silicid sodíku. Ten byl vytvořen speciálně pro účely zelené energie a PowerTrekk je prvním komerčním produktem, který jej využívá.

Velkou výhodou je, že novinka dokáže pracovat prakticky s jakoukoliv životadárnou tekutinou. Problém jí nedělá ani slaná mořská voda či dokonce louže, nesmí však být silně znečištěna blátem nebo jinými usazeninami. Jedna lžička by měla stačit pro desetihodinové nabíjení. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám