Hlavní obsah

Letos i příští rok se prodá méně počítačů, lidé preferují tablety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzkumná společnost Gartner zhoršila odhad celosvětového prodeje osobních počítačů pro letošní i příští rok. Firma na svých internetových stránkách uvedla, že prodej by měl letos stoupnout o 14,3 procenta na 352,4 miliónu kusů. V předchozí prognóze počítala s růstem o 17,9 procenta. Za poklesem odhadu stojí stále vzrůstající obliba počítačových tabletů.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Fenomén počítačových tabletů rozpoutal počítačový gigant Apple se svým iPadem.

Článek

Napřesrok společnost Gartner očekává nárůst prodeje o 15,9 procenta na 409 miliónů kusů. Dříve růst pro příští rok odhadovala na 18,1 procenta.

Firma upozornila, že za zhoršením výhledu z velké části stojí přesun zájmu spotřebitelů od osobních počítačů k tabletům. "Očekává se, že tablety do roku 2014 nahradí zhruba deset procent osobních počítačů," uvedl výzkumný ředitel ve společnosti Gartner Ranjit Atwal.

Nejprodávanějším tabletem současnosti je s velkým přehledem iPad od Applu. Jeho dominantní postavení se se svými vlastními modely snaží ohrozit společnosti Samsung, Toshiba, Dell, Hewlett-Packard, Asus i Acer. [celá zpráva]

Firma rovněž předpověděla, že řada spotřebitelů i podniků bude prozatím nákupy osobních počítačů odkládat kvůli nejistým ekonomickým vyhlídkám. V delším období budou uživatelé podle Gartneru méně často nahrazovat staré počítače novými, protože budou pro počítačové funkce stále častěji využívat jiná zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám