Hlavní obsah

Kompaktní laptop má hned dva displeje. Jeden nahrazuje myš

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci se neustále předhánějí, kdo nabídne povedenější laptop s příjemnější ergonomií. V tomto ohledu laťku výrazně posunula společnost Asus, která druhým dotykovým displejem nahradila touchpad laptopu – ten přitom může i nadále fungovat jako alternativa k běžné počítačové myši.

Foto: archív výrobce

ZenBook 14

Článek

ZenBook 14 od společnosti Asus patří k těm nejkompaktnějším a nejelegantnějším strojům na trhu. Je vybaven velmi tenkým rámečkem okolo displeje. Tím nejzajímavějším je však u tohoto stroje patrně druhý displej umístěný místo touchpadu. Výrobce tuto technologii nazývá ScreenPad 2.0.

Uživatel tento prvek může používat jako klasickou náhradu za běžnou myš, zároveň na něm ale může zobrazovat multimediální obsah a prostřednictvím něj intuitivně ovládat nejrůznější aplikace – v praxi se to hodí pro hudební aplikaci Spotify či například profesionální grafický program Adobe Photoshop. Stejně tak může ScreenPad 2.0 sloužit jako lišta pro připnutí zkratek a ikon programů.

Klávesnice a myš netřeba. Špičkový herní notebook je možné ovládat očima

Hardware

Stydět se rozhodně tento kompaktní stroj nemusí ani za svou další výbavu. Jak již samotný název napovídá, je vybaven 14palcovou obrazovkou s rozlišením 1920 x 1080 obrazových bodů. Grafický výkon přitom zajišťuje dedikovaná karta Nvidia GeForce MX250 s 2GB vlastní pamětí.

V útrobách laptopu pak tepe procesor Intel Core i5-10210U Comet Lake, jehož čtyři jádra jsou v základu taktována na 1,6 GHz. V případě potřeby se však tento čip dovede přetaktovat až na 4,2 GHz. Do vínku dostal model Zenbook 14 také 8 GB operační paměti a 512GB úložiště ve formě rychlého SSD disku.

Foto: archív výrobce

ZenBook 14

Na cestách notebook pohání tříčlánková baterie, která jej udrží v chodu po dobu více než 12 hodin. To by tedy v praxi mělo stačit na provoz bez napájecího adaptéru po celý pracovní den. Vše mimochodem pracuje pod operačním systémem Windows 10 Home.

ZenBook 14 se v tuzemských obchodech nabízí za 29 500 Kč. V prodeji jsou nicméně také vybavenější verze s výkonnějšími součástkami, které vyjdou o pár tisíc dráž.

Foto: archív výrobce

ZenBook 14

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám