Hlavní obsah

Kdo má nejlepší grafiku pro hráče? AMD a Nvidia změří síly

Novinky, Lenka Zoulová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herní grafiky nové generace od společnosti Nvidia jsou nedostatkovým zbožím. Toho se před Vánocemi bude snažit využít konkurenční společnost AMD, která uvede ještě v průběhu listopadu na pulty obchodů své vlastní konkurenty.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3080 v provedení od společnosti Asus.

Článek

Nvidia ukázala své grafiky již v září, krátce poté se začaly i prodávat. Zájem byl nicméně tak obrovský, že se během pár minut vyprodaly. A vše nasvědčuje tomu, že se dostupnost zlepší až v průběhu příštího roku.

Letos se dostupnost špičkových grafických karet nezlepší, připustila Nvidia

Hardware

Tři různé modely

I kdyby se povedlo jednotlivým výrobcům naskladnit karty dříve, na výběr bude ze tří různých modelů. Tím nejlevnějším v nabídce je s cenovkou 13 999 Kč karta GeForce RTX 3070. Cena se může zdát některým uživatelům patrně příliš vysoká. Podle informací společnosti Nvidia by ale karta měla být rychlejší než RTX 2080 TI, která byla doposud označována za nejvýkonnější herní grafiku na světě. Ta se přitom ještě před letními prázdninami prodávala v obchodech za více než 30 000 korun.

Dva zbývající modely jsou ještě výkonnější. GeForce RTX 3080 je dvakrát rychlejší než RTX 2080. Nabízí 10 GB nejnovější GDDR6X paměti s rychlostí 19Gbps. Nová RTX 3080 dokáže konstantně v moderních hrách dosahovat 60 snímků za sekundu při 4K rozlišení.

Pro úplnost dodejme, že RTX 3090 nabízí dvojnásobnou FP32 propustnost oproti předchozí generaci a 30 TFLOPS výpočetního výkonu. V praxi by tak měla být RTX 3090 o 50 procent výkonnější než Titan RTX, který byl označován doposud jako nejvýkonnější grafika karta na světě. Titan RTX byl dokonce ještě rychlejší než GeForce RTX 2080 TI, nebyl však primárně určen na hry, ale na specializované výpočetní výkony.

Pochopitelně je u dvou výkonnějších modelů cenovka ještě vyšší. Případní zájemci za karty zaplatí 18 999 Kč (RTX 3080), respektive 40 999 Kč (RTX 3090).

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3090

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3070

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3080

Nižší cena, vyšší výkon

Tři karty nabídne také konkurenční společnost AMD, a to již 18. listopadu – půjde přitom o přímé konkurenty trojlístku grafik představených výše. Ceny pro tuzemský trh sice ještě nebyly oficiálně stanoveny, ale cenová politika pro americký trh nasvědčuje tomu, že nové karty budou cenově ještě atraktivnější – a navíc budou podle AMD nabízet o něco vyšší výkon než modely Nvidie.

Základní model Radeon RX 6800 se v USA bude nabízet za 579 dolarů (13 040 Kč), zlatou střední cestu pak bude představovat model Radeon RX 6800 s cenovkou 649 dolarů (14 620 Kč). Právě u něj se přitom očekává, že s ohledem na nabízený poměr cena/výkon bude nejpopulárnější.

Stejně jako u konkurenčních modelů je ale přepočet cen uvedený v závorkách nutné brát s jistou dávkou rezervy. V Česku totiž budou kvůli nákladům na dovoz a DPH výsledné ceny klidně i o několik tisíc korun vyšší.

Uvedené cenovky navíc platí pouze pro referenční modely přímo z produkce AMD. Na pultech obchodů se ale objeví celá řada upravených modelů od jednotlivých výrobců, které pochopitelně budou ještě dražší. Takové karty totiž již z výroby nabídnou tišší a účinnější chlazení, případně jiná vylepšení – například budou již z výroby přetaktované.

Foto: archív výrobce

Jedna z nových grafik od AMD

Foto: archív výrobce

Jedna z nových grafik od AMD

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám