Hlavní obsah

Jak bude podle Microsoftu vypadat svět v roce 2019

Novinky, Miloslav Fišer

Americký počítačový gigant Microsoft ztvárnil svou novou vizi, jak by mohl vypadat svět v roce 2019. Interaktivní dotykové obrazovky, skládací mobily bez klávesnice, chytré elektronické noviny, nanoroboti léčící lidské tělo nebo miniaturní kapesní počítače, s jejichž pomocí budeme ovládat celé domy. To jsou jen některé novinky, které do roku 2019 zpříjemní naše životy.

Článek

Základem budoucnosti je podle vize Microsoftu jednoduchost. Jediné kapesní zařízení by mělo umožnit lidem nahradit mobil, kapesní počítač i notebook. Pomocí malé chytré krabičky s dotykovým displejem bychom organizovali svůj čas, komunikovali s přáteli, připravili si jídlo v mikrovlnné troubě nebo nastartovali automobil.

:. Automobily Ford nás budou poslouchat na slovo.FOTO: Ford

Automobily nás navíc budou poslouchat na slovo. Ford totiž do svých vozů začne postupně montovat synchronizovaný systém Sync. Systém propojuje mobilní telefony a hudební přehrávače a umožňuje jejich ovládání lidským hlasem.

Novinka se ovládá velice jednoduše. Přes USB kabel pouze připojíme k autu mobil nebo iPod (vůz se nebránil ani zasunutí klasického flash disku), načež vás vyzve elektronický ženský hlas, abyste specifikovali své přání.

Klávesnici a myš schováme do skříně

Podle Billa Gatese z Microsoftu po více než desetiletí vývoje již vyzrály nové způsoby interakce s počítačem, a ty se nyní mohou stát hlavním proudem. "Jsme na zajímavé křižovatce - dnes se téměř veškerá interakce děje mezi počítačem a myší, během příštích let se však výrazně zvýší role řeči, obrazu a inkoustu," řekl Gates.

Nové technologie dají uživatelům možnost ovládat počítače kromě dotyků i hlasem, budou schopny automaticky třídit různé druhy obrazových materiálů a používat místo klávesnice elektronický inkoust. Propracované dotykové ovládání nabídne i nový operační systém Windows 7.

:. Díky technologii Live Mesh budeme ke svým datům moci přistupovat kdekoliv na světě. 

Ke svým osobním datům v počítači, jako jsou fotografie nebo fotky, budeme moci přistupovat z kteréhokoliv místa na planetě. Postarat by se o to měla nová virtuální platforma Live Mesh, umožňující mít k dispozici svá data kdykoliv a z jakéhokoliv zařízení, které používáte. V rámci Live Mesh můžeme synchronizovat dokumenty napříč všemi zařízeními. A co více, umožňuje vzdálený přístup k libovolnému zařízení, které je v danou chvíli připojeno do platformy Live Mesh.

Platforma dovolí v praxi do Meshe připojit libovolné zařízení, jako je stolní počítač nebo notebook. Vy k nim poté můžete přistupovat přes vzdálenou pracovní plochu klidně i s malého dotykového displeje vašeho komunikátoru z práce.

Monitory nahradí virtuální helmy s chutí a vůní

Již za pár let bychom mohli na ulici běžně potkávat lidi, kteří budou mít na hlavně novou virtuální helmu. Ta zaměstná při sledování všech pět lidských smyslů. Přímo v helmě se navíc můžete přenést na Mars, nebo si užívat krásy africké přírody.

:. Nové virtuální zařízení svým vzhledem připomíná obyčejnou bezpečnostní helmu pro motoristy. Větší proporce má helma pouze v oblasti průzoru, kde je umístěn velký displej.

FOTO: Profimedia

Pod displejem jsou umístěny dvě trubičky. Jedna vede k nosu a obsahuje různé vůně. Druhou je potřeba vložit do úst, kde dokáže dávkovat všech pět základních chutí a libovolně je míchat.

Podle představ tvůrců bude helma propojena speciální sondou s klasickým stolním počítačem. K tomu se pomocí satelitu dokáže připojit z kteréhokoliv místa na planetě.

Nemocné srdce vyměníme za robotické
Již nyní existují robotické náhražky lidských orgánů, jako je například umělé srdce, které vyrobili francouzští vědci.Přístroj z polymerů a přídavku organické tkáně reguluje tlak a tep pomocí několika elektronických senzorů. Pořizovací cena umělého srdce je 150 000 euro.:. Schéma robotického srdce. Foto: ArchivPři jeho stavbě se hodily znalosti z kosmického a leteckého průmyslu. Do těl prvních deseti pacientů, kteří by jinak zemřeli, se má dostat do dvou let.
Robotický obleček pro staré a nemohoucí
Důchodový věk se neustále zvyšuje, a tak by se zanedlouho mohlo stát, že se starší pracující občané zaslouženého odpočinku ani nedočkají. Svérázně se s tímto problémem rozhodli bojovat japonští vynálezci. Vyrobili speciální robotické tělo, které si starší jedinci jednoduše navléknou na sebe jako oblečení.:. Robotický oblečekFOTO: ProfimediaRobotické tělo by mělo podle jeho tvůrců ulevit bolavým a starým kloubům. Nejen v Japonsku by tak důchodci mohli obdělávat pole a pracovat i ve velice vysokém věku. Využití by svalnaté tělo Terminátora mohlo mít samozřejmě také v lékařství. Ochrnutí pacienti by se tak mohli opět běžně pohybovat. Minulý rok například Honda představila robotické nohy, které by měly usnadnit chození.
Roboti nahradí děti
V Itálii vytvořili speciálního robota, který se chová jako malé dítě. Podle tvůrců je humanoid výbornou náhradou pro páry, které nemohou počít vlastní dítě, nebo se bojí větší odpovědnosti a starosti o něj. :. Dětský robotFOTO: ProfimediaÚkolem rodičů je robotického předškoláka vychovávat a vštípit mu základní návyky lidského chování. Konstruktéři se snažili ve všech ohledech robotické dítě přiblížit tomu pravému. Robotek proto měří 100 cm a váží 23 kg.

V roce 2050 budou roboti téměř srovnatelní s lidmi

Informační technologie prožívají v posledních několika dekádách velký rozkvět. Procesory se zmenšují, zvyšuje se jejich výkon a dokážou zpracovat více vláken najednou. S tímto tempem se dá jen stěží odhadnout, co bude za několik desítek let.

Justin Rattner, technologický ředitel společnosti Intel, se o to již dříve pokusil a předpověděl veliké změny v oblasti sociální interakce, robotiky a schopnosti počítačů vnímat reálný svět.

„Podle některých prognóz se blížíme ke zlomovému bodu, od kterého rychlost technologického pokroku poroste exponenciálně. V blízké budoucnosti by počítače mohly člověka překonat ve schopnosti uvažovat,“ prohlásil Rattner.

Reklama

Výběr článků

Načítám