Hlavní obsah

Internet věcí využívá většina Čechů

Novinky, lez

Internet věcí je fenoménem posledních let, cizí není ani Čechům. Naopak drtivá většina tuzemských uživatelů nějaké chytré zařízení zapojené ve své domácnosti již má. Ukázal to březnový průzkum agentury Median pro antivirovou společnost Eset, jehož výsledky byly zveřejněny až nyní.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Češi chtějí prorazit ve světě s chytrým hlídačem věcí

Hardware

Sedm z deseti Čechů

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Takovýmto způsobem využívá chytrá zařízení v Česku sedm z deseti uživatelů (74 %). Nejčastěji mají lidé doma alespoň dva různé přístroje, čtvrtina respondentů nicméně přiznala, že má doma více než deset prvků ze světa internetu věcí.

Lidé si nejčastěji chytrá zařízení pořizují do svých domácností kvůli pohodlí. Chytré domácí senzory a spotřebiče totiž slouží především k tomu, aby pomocí nich bylo možné automatizovat některé rutinní úkony a tím zpříjemnit bydlení. Chcete mít před příjezdem domů otevřená vrata, garáž a rozsvícená světla? Nebo mít při vstupu do koupelny připravenou vanu? Rozsvítit na terase nebo vytáhnout venkovní žaluzie? Nic z toho není problém.

Kromě pohodlí poslouží chytrá domácnost také k lepšímu zabezpečení. Do podobné sítě, kterou je možné spravovat na dálku, je totiž možné nainstalovat také kamery či jiné bezpečnostní senzory a alarmy.

Hackeři mohou napadnout i chytré žárovky

Bezpečnost

Instalace není složitá

S instalací většiny podobných zařízení si navíc poradí i méně zkušení uživatelé. Výrobci totiž k jednotlivým přístrojům dodávají detailní návody a v některých případech dokonce i všechno potřebné nářadí.

Stejně intuitivní je i nastavení konkrétních úkonů. Vše totiž probíhá v aplikacích, které mají podobné grafické rozhraní jako moderní operační systémy. Nastavení je tak zpravidla otázkou několika kliků.

Některé prvky chytré domácnosti jsou samozřejmě na instalaci složitější, například automatické otevírání vrat. U nich je vhodné přenechat montáž odborníkům.  Vyměnit termostat nebo detektor kouře a zaplavení zvládne i amatér.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám