Hlavní obsah

Intel začne s novou grafikou od nuly. Láká vývojáře do svých řad

Novinky, rim

Společnost Intel se už loni pochlubila tím, že chystá vlastní grafickou kartu, se kterou bude konkurovat zavedeným společnostem AMD a Nvidia. Šéf týmu Visual Technologies Raja Koduri, který má práce na starosti, však nyní přiznal, že podnik je zatím na úplném začátku.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Logo společnosti Intel

Článek

„Jsme na začátku. A začínáme od nuly,“ prohlásil Koduri, který dříve šéfoval divizi grafických karet Radeon v AMD.

Jedním dechem však doplnil, že podle něj je to hlavní výhoda. „Díky tomu, že se celá grafická divize buduje v podstatě od píky, má Intel příležitost vyvarovat se chyb z minulosti a vytvořit opravdu dobrý produkt,“ konstatoval.

Šéf grafické divize věří, že právě jeho slova pomohou přilákat do řad Intelu potenciální zaměstnance – vývojáře se specializací na grafický hardware. Bez jejich pomoci totiž bude finalizace celého projektu značně složitá.

Grafika přinese fotorealistické světy

„Našim cílem je vytvořit technologii nabízející fotorealistické světy, do nichž se můžeme ponořit,“ uzavřel Koduri. Tím v podstatě naznačuje, že nové grafiky by měly být stavěné pro systémy virtuální reality a pro chod technologie ray tracing.

V tuto chvíli tak není jasné, zda chystaná novinka bude cílit na hráče, nebo na profesionály z řad grafiků a vědce věnující se umělé inteligenci. Jisté je nicméně to, že na rozdíl od integrovaných grafických čipů od Intelu bude mít nová dedikovaná grafika ambice konkurovat modelům od společností AMD i Nvidia.

Podle dřívějších informací se nicméně se zahájením prodeje počítá až v roce 2020. Intel tedy patrně během pár týdnů novou grafiku představí, na pultech obchodů se však objeví až s několikaměsíčním zpožděním.

Intel to už jednou zkoušel

S vlastními grafickými kartami se společnost Intel, která je největších výrobcem počítačových procesorů na světě, snažila uspět už v roce 1998. Tehdy podnik představil grafický čip i740 určený pro rozhraní AGP.

Tento model se ale větší popularity nedočkal, a tak nástupce nikdy nepřišel. Změnit se to americký čipový gigant bude snažit po více než 20 letech.

Takto vypadala první grafická karta od společnosti Intel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám