Hlavní obsah

Intel představil nejvýkonnější procesor pro notebooky současnosti

Novinky, Miloslav Fišer

Intel uvedl nejvýkonnější dvoujádrový mobilní procesor na světě Intel Core2 Extreme, který běží na svižných 3,06 GHz. Seznam letních novinek v oblasti mobilních technologií tím ale nekončí. Intel oznámil, že do 90 dnů hodlá představit osm dalších procesorů, mezi kterými budou vůbec poprvé i čtyřjádrové mobilní procesory. Dále představí druhou generaci produktů pro ultramobilní notebooky.

Článek

Celkově uvede Intel na trh 14 nových mobilních procesorů, protože notebooky v prodejních statistikách předstihují stolní počítače. Procesorová technologie Intel Centrino 2 a Intel Centrino 2 vPro, známá pod kódovým názvem Montevina, zlepšuje prostřednictvím nových procesorů a čipsetů všechny hlavní funkce notebooků včetně výkonu a životnosti baterií.

Obsahuje také rychlejší bezdrátovou technologii 802.11n (samotná technologie WiMAX bude k dispozici koncem letošního roku). Novinkou jsou také nové možnosti správy počítače pro firemní zákazníky.

:. Oficiální loga nové platformy Intel Centrino 2

„Když jsme v roce 2003 poprvé představili Intel Centrino, existovalo jen několik Wi-Fi hotspotů. YouTube videa a sociální sítě skoro neexistovaly. V kategorii „tenké a lehké“ se uvádělo pouze snižování hmotnosti a stolních počítačů se prodávalo výrazně víc než notebooků,“ řekl Mooly Eden, viceprezident společnosti Intel a generální ředitel skupiny zaměřené na mobilní platformy Mobile Platforms Group.

„Dnes ve Spojených státech notebooky v prodejích předstihují stolní počítače a my razíme cestu zábavě ve vysokém grafickém rozlišení, propracovanějším on-line hrám, rychlejší širokopásmové bezdrátové komunikaci a snazší a bezpečnější správě, aktualizaci a údržbě notebooků firemních zákazníků,“ dodal Eden.

Nové procesory budou mít nižší spotřebu

Společnost Intel dále představuje pět nových dvoujádrových procesorů založených na tranzistoru high-k s kovovým hradlem, které jsou vyrobeny 45nm výrobní technologií. Tyto procesory disponují rychlejším kmitočtem FSB 1066 MHz a až 6 MB cache L2. Tři verze snižují příkon notebookových procesorů zhruba o 30 procent, až na 25 wattů.

Další možností je využití technologie Deep Power Down, která výrazně šetří energii tím, že v okamžiku, kdy je notebook nečinný, vypíná některé komponenty procesoru, jakými jsou hodiny jádra nebo cache paměť. Dále Intel uvedl čipset Mobile Intel 45 Express a bezdrátovou síťovou kartu Intel Wi-Fi Link série 5000, které jsou již v prodeji. V noteboocích budou k dispozici v červenci a srpnu.

Intel Wi-Fi Link 5000 díky podpoře 802.11 draft-N umožňuje nejrychlejší možnou přenosovou rychlost současnosti – až do 450 Mb/s. Oproti starší technologii 802.11a/g to představuje pětkrát vyšší rychlost a navíc s dvojnásobným dosahem. Přepínatelná grafika a nové možnosti energetických úspor notebooků s technologií Intel Centrino 2 dovolují na každém notebooku využívat integrovanou nebo přídavnou grafiku. Možnost výběru umožňuje dosáhnout vyššího 3-D výkonu nebo větších energetických úspor.

Video ve vysokém rozlišení je samozřejmostí

Domácím uživatelům přináší procesorová technologie Intel Centrino 2 vysoký výkon a výdrž baterií, aby si na jediné nabití akumulátoru mohli vychutnat plnohodnotné Blu-ray video a video ve vysokém rozlišení (HDTV). Podobně si mohou užívat ničím omezené hraní online her, rychlejšího stahování hudby nebo ukládání videa.

Firemním uživatelům nabízí Intel Centrino 2 prostřednictvím technologie vPro rozšířené možnosti správy počítačů a nové bezpečnostní funkce. V době, kdy společnosti notebooky nahrazují stolní počítače, potřebují disponovat vzdálenou diagnostikou a možností aktualizovat a opravovat počítačové systémy přes bezdrátovou síť.

Byla rovněž integrována vylepšená správa s AMT 4.0, která povoluje bezdrátový management počítače i v době, kdy je ve spánkovém režimu. Dále Intel Centrino 2 obsahuje funkce vzdálené konfigurace systému a podporu standardů správy nové generace (WS-MAN a DASH 1.0). Součástí je i funkce, která zaměstnancům umožňuje iniciovat komunikaci s IT oddělením i mimo firemní firewall.

Budoucnost internetu je WiMax

Koncem roku Intel zahájí ve Spojených státech (zatím) dodávku svých vůbec prvních kombinovaných WiMAX/Wi-Fi modulů, které jsou součástí Intel WiMAX/Wi-Fi Link 5050 Series. Jde o volitelný doplněk pro budoucí notebooky, který je založený na technologii Intel Centrino 2. WiMAX je 4G širokopásmová bezdrátová technologie, založená na internetové technologii, doplňující Wi-Fi sítě.

WiMAX také poskytuje výrazně širší hlasové a internetové pokrytí. Na rozdíl od sítí Wi-Fi umožňuje WiMAX odstranit z měst „drátové technologie“ a snadno připojit k internetu i uživatele na cestách. Na rozšíření WiMAX sítí Intel pracuje s poskytovateli služeb po celém světě. První sítě budou uvedeny do provozu v U.S.A.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový počítač: do čeho investovat

Kupujete nový počítač nebo vylepšujete stávající? Možná jste se podobně jako jiní uživatelé ocitli před otázkou, do které z klíčových komponent dnešních...

Výběr článků

Načítám