Hlavní obsah

IBM pracuje na počítači o výkonu dvou miliónů laptopů

SAN FRANCISCO

Před sedmi měsíci předala americká společnost IBM nejrychlejší superpočítač na světě a již pracuje na ještě svižnějším stroji. Nová Sequoia bude mít výkon jako dva milióny laptopů a americké ministerstvo energetiky si ji převezme v roce 2011, oznámila firma.

Článek

Nyní IBM vyvíjí pro nový superpočítač technologie. Zařízení bude ve státní laboratoři Lawrence Livermore v Kalifornii simulovat nukleární testy.

Sequoia zpracuje 20 petaflopů za vteřinu, a bude tak proti svému předchůdci rychlejší o jeden řád. Předchozí superpočítač prolomil hranici jednoho petaflopu a v červnu si ho také převzalo ministerstvo energetiky. Peta je předponou pro milion miliard, výkon běžné stolní kalkulačky přitom představuje pouze několik jednotek či desítek flopů.  

Sequoia a menší počítač pojmenovaný Dawn vzniknou v Rochesteru ve státě Minnesota. IBM dodává, že se kromě nukleárních testů můžou uplatnit i v dalších komplexních úlohách, například při předvídání počasí nebo v mapování ložisek ropy.    

Podle IBM bude Sequoia vysoce energeticky úsporná vzhledem k množství práce, kterou vykoná. Bude mít ale objem asi jako 96 ledniček a zabere plochu jednoho velkého domu, zhruba 318 metrů čtverečních, napsala agentura Reuters. Cenu počítače zpráva neuvádí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám