Hlavní obsah

Huawei může znovu rozjet výrobu notebooků. Dostane Windows od Microsoftu

Novinky, mif

Už od května je čínský Huawei na černé listině amerického ministerstva obchodu, kvůli čemuž tamní podniky nesmí s touto společností spolupracovat. Výjimku nyní dostala společnost Microsoft, díky čemuž bude moci Huawei opět rozjet výrobu notebooků. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: archív výrobce

MateBook 13

Článek

„Žádost Microsoftu o licenci na vývoz softwaru pro Huawei byla americkým ministerstvem obchodu schválena 20. listopadu,“ uvedl pro Reuters mluvčí Microsoftu.

Ministerstvo již dříve uvedlo, že udělilo některým firmám omezené licence pro realizaci obchodu s Huawei. V pondělí byla navíc prodloužena všeobecná licence, která zajišťuje limitovanou spolupráci s čínským podnikem. Bez ní se totiž neobejdou operátoři provozující sítě na americkém venkově.

Mobily byly jen začátek. Huawei nepodrží ani výrobci součástek pro notebooky

Hardware

Právě obnovení spolupráce s Microsoftem je ale pro Huawei klíčové, neboť podnik bude moci opět naplno rozjet masovou výrobu notebooků. Krátce před vypuknutím celé kauzy lákal podnik na tři zajímavé stroje.

Základní a nejlepší

MateBook D je základní model, který láká na velký displej, přitom si ale zachovává kompaktní rozměry. Jde o 15,6palcový stroj, jehož konstrukce byla zhotovena z hliníkové slitiny. Hmotnost celého stroje je 1,9 kg a tloušťka 16,9 mm.

Obrazovka mimochodem nabízí rozlišení Full HD. Srdcem tohoto stroje je procesor Intel Core i5-8250U, který je doplněn o dedikovanou grafickou kartu Nvidia GeForce MX 150 s 2GB videopamětí typu GDDR5.

Foto: archív výrobce

MateBook D

Na opačné straně nabídky se pak bude představovat MateBook X Pro. Ten nabídne 13,9palcovou obrazovku s rozlišením 3K (3000 x 2000 pixelů). Uvnitř nalezneme procesor osmé generace Intel Core i7 8550U a opět grafickou kartu Nvidia GeForce MX 150 s 2GB GDDR5 pamětí.

V pase má tento stroj 14,9 mm a je vyroben z hliníkové slitiny, která se běžně využívá v leteckém průmyslu. Hmotnost činí 1,33 kg. Výrobce slibuje výdrž až 12 hodin při přehrávání videa, 14 hodin při běžné práci nebo 15 hodin při brouzdání na internetu.

Foto: archív výrobce

MateBook X Pro

Notebook obsahuje tlačítko One Touch se zabudovanou čtečkou otisků prstů, podsvícenou klávesnici či zvukový systém Dolby Atmos.

Zlatá střední cesta

Trojlístek novinek uzavírá MateBook 13, který se začne prodávat až v průběhu dubna za 22 999 Kč. Ten disponuje 13palcovou obrazovkou s rozlišením 2K (2160 x 1440 pixelů) a s poměrem stran 3:2. Mimochodem rámečky okolo obrazovky jsou tenké pouze 4,4 mm.

O grafický výkon se stará integrovaný čip Intel UHD Graphics 620, pracovní tempo dále udává procesor Intel Core i5-8250U. Rozměry tohoto kompaktního stroje činí 286 x 211 x 14,9 mm a hmotnost je 1,28 kg.

Foto: archív výrobce

MateBook 13

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám