Hlavní obsah

Hewlett-Packard bude bojovat proti asijské konkurenci levným tabletem

Barcelona

Společnost Hewlett-Packard představila nový počítačový tablet postavený na platformě Android, se kterým se bude snažit konkurovat stále silnější asijské produkci. Model HP Slate 7 vstoupí na americký trh v dubnu a bude stát 169 dolarů (3260 Kč). Novinka je k vidění na veletrhu Mobile World Congress (MWC) ve španělské Barceloně.

Foto: Hewlett-Packard

HP Slate 7

Článek

Většina výrobců tabletů pro jejich softwarový základ zvolila právě Android jako nejlepší a nejlevnější volbu. Na trhu tabletů dominuje jeho tvůrce Apple s přístrojem iPad, který je založen na vlastním softwaru firmy.

"Když jsme studovali, jak vytvořit skutečný trhák pro spotřebitele, co nejlépe přenosný a na zábavu zaměřený přístroj, dospěli jsme k závěru, že Android bude lepší volbou," řekl na prezentaci tabletu Alberto Torres, který před pěti měsíci přišel do HP z finské Nokie a stal se zde šéfem divize mobilních produktů.

Foto: Hewlett-Packard

HP Slate 7

Hewlett-Packard se už neúspěšně pokoušel o tablet založený na platformě WebOS od firmy Palm, tento pokus však trh nepřijal. Firma nyní vyrábí výkonnější tablet s komponenty osobních počítačů pro firemní trh na základě operačního systému Windows 8. Proti očekávání pro nový tablet nevyužila platformy Microsoftu Windows RT určené přímo pro tablety.

"S Microsoftem ale samozřejmě úzce spolupracujeme na jiných produktech," dodal Torres podle agentury AP. Uvedl, že firma plánuje širokou sestavu tabletů pro různé typy uživatelů, a nevyloučil, že v budoucnu využije i systém Windows RT.

HP Slate 7 má displej s úhlopříčkou 17,8 centimetru. Bude tak velikostí srovnatelný se čtečkou Kindle Fire od společnosti Amazon. Standardní iPad od Applu má úhlopříčku 25 centimetrů.

Nokia tablet opět neukázala

Již více než rok kolují internetem spekulace, že vlastní počítačový tablet chystá i Nokia. Podle některých zdrojů měl finský výrobce představit nový produkt právě na letošním MWC, ale nestalo se tak.

Existenci tabletu přitom nepřímo potvrdil i šéf Nokie Stephen Elop. „Nepřinesli jsme žádné počítačové tablety… Ale příležitost je velice jasná,“ konstatoval po odhalení nových smartphonů řady Lumia loni v říjnu. Podle něj zákazníci Nokie stále hledají dokonale fungující ekosystém mezi smartphonem, tabletem a počítačem.

Foto: archív výrobce

Nokia 105

Nokia místo tabletu na veletrhu ukázala levný mobil s označením 105, který se bude prodávat za 400 Kč, a mimo jiné také chytrý telefon Lumia 520 s operačním systémem Windows Phone 8.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám