Hlavní obsah

Herní notebooky táhnou, prodaly se jich milióny

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není žádným tajemstvím, že v posledních letech se většina uživatelů stále častěji přesouvá z klasických stolních počítačů na notebooky. A to nejen při práci, ale také při hraní her. Extrémně výkonné notebooky určené pro hráče jsou totiž v kurzu, vyplývá to z údajů jednotlivých výrobců, jak upozornil server Next Power Up.

Foto: archív výrobce

Herní notebook od společnosti Asus.

Článek

Nejúspěšnějším výrobcem herních notebooků byla v loňském roce společnost Asus. Ta prodala 1,2 miliónu extrémně výkonných strojů, které se směle mohou měřit klidně i s těmi nejvýkonnějšími stolními sestavami.

Druhá příčka pak patří společnosti MSI díky 850 tisícům prodaných herních notebooků. Není přitom bez zajímavosti, že právě MSI se snaží ovládnout herní segment přenosných počítačů několik posledních let.

Zda se to podniku povede v letošním roce, ukáže samozřejmě až čas. MSI nicméně již nyní odhaduje, že v letošním roce narostou prodeje herních mobilních strojů až o 15 %. Nárůst nicméně zaznamenají patrně i další výrobci.

Zakřivené displeje mají už i notebooky

Co skutečně dokážou moderní herní notebooky, krásně ilustruje nedávno představený model Predator 21 X od společnosti Acer. V jeho útrobách se ukrývá procesor Intel Core i7, se kterým spolupracují hned dvě grafické karty NVIDIA GeForce GTX 1080, které jsou zapojené v režimu SLI.

Foto: archív výrobce

Acer Predator 21 X

Foto: archív výrobce

Acer Predator 21 X

Stroj bude možné osadit až 64GB operační pamětí a 4TB SSD diskem. Podtrženo, sečteno – výkon by tak měl stačit i náruživým hráčům.

Zatímco většina notebooků má v dnešní době obrazovky s velikostí 13 nebo 15 palců, novinka nabízí úhlopříčku 21 palců. Při bližším ohledání si navíc uživatelé všimnou, že obří obrazovka je zakřivená. Střední část se ve srovnání s bočnicemi plynule prohýbá směrem dozadu. Tento panel mimochodem nabízí rozlišení 2560 × 1080 obrazových bodů.

Snad jedinou vadou na kráse bude pořizovací cena. Predator 21 X by se měl totiž objevit na pultech obchodů za baťovskou cenu 9999 eur, tedy v přepočtu více než 270 tisíc korun. K mání bude ještě během prvního čtvrtletí letošního roku.

Jde to i kompaktně

Predator 21 X je bezesporu herní monstrum, a to nejen cenou, ale také svou robustností – váží bezmála osm kilogramů. Herní notebooky nicméně dokážou být i daleko kompaktnější, jak ukazuje například Gigabyte Aero 14.

Foto: archív výrobce

Gigabyte Aero 14

Foto: archív výrobce

Gigabyte Aero 14

Jak už název napovídá, jeho obrazovka má úhlopříčku pouze 14 palců (2560 x 1440 obrazových bodů) a hmotnost klesla pod hranici dvou kilogramů (1,89 kg). Zařízení vypadá na rozdíl od většiny konkurenčních notebooků poměrně kompaktně, a to především díky tloušťce nižší než 2 cm.

I přes kompaktní rozměry se do útrob podařilo vtěsnat poměrně výkonné součástky. Základ tvoří čtyřjádrový procesor Intel Core i7-6700HQ, který v základu pracuje na frekvenci 2,6 GHz. V případě potřeby se ale dokáže automaticky přetaktovat až na 3,5 GHz.

Grafický výkon udávají dedikované grafické karty GeForce GTX 965M či GTX 970M. Nejde sice o to nejvýkonnější řešení, které je aktuálně k dispozici, na druhou stranu by obě karty měly stačit pro plynulé hraní většiny moderních titulů, byť ne vždy na maximální rozlišení a detaily.

Operační paměť dosahuje kapacity 8 GB nebo 16 GB. Pokud si to však uživatel bude přát, je ji možné rozšířit až na 32 GB. SSD disky se mimochodem vtěsnají do kompaktního těla hned dva.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám