Hlavní obsah

Haiťané mají levnou konkurenci pro iPad. Ručně vyráběný tablet montují výhradně ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haiťané rozjeli výrobu vlastního počítačového tabletu. Jedna z nejméně rozvinutých a nejchudších zemí západní polokoule se tak snaží vkročit na trh vyspělé elektroniky. A krok to rozhodně není smělý, všechny přístroje se montují pro dosažení co nejvyšší kvality ručně, a to výhradně v režii něžnějšího pohlaví.

Foto: archív výrobce

Základní model Sûrtab7 s WiFi připojením.

Článek

Za novinkou nazývanou Sûrtab stojí stejnojmenná společnost. V závodě přitom není žádná montážní linka, zaměstnankyně pečlivě skládají každý tablet součástku po součástce. "Mohli jsme to dělat jako v Asii, jeden úkol na zaměstnance, což je rychlejší, ale my jsme chtěli mít produkty lepší kvality," podotkl výrobní manažer firmy Diderot Musset.

Výroba jednoho tabletu trvá v závislosti na modelu 35 minut až hodinu. Měsíčně firma vyrobí 4000 až 5000 tabletů a od dubna plánuje výrobu zdvojnásobit. Na výběr jsou aktuálně tři modely – od jednoduchého WiFi tabletu s pamětí 512 megabajtů za 100 dolarů (2000 Kč) po model 3G s pamětí dva gigabajty za 285 dolarů (5700 Kč). Zda se přístroje v dohledné době začnou prodávat i mimo Haiti, zatím výrobce neprozradil.

Foto: archív výrobce

Vrcholná verze Sûrtab7 s 3G připojením a HD displejem.

To, že tablet montují výhradně ženy, prý nebyl původně záměr. "Nebyl to náš záměr, ale ukázalo se, že ženy mají lepší výsledky. Myslím si, že ženy jsou víc otevřené tomu, aby se naučily něco zcela jiného, než co dělaly dříve," řekl výrobní manažer firmy Diderot Musset.

Práci si pochvalují i ženy, které doposud v sousedních továrnách vyráběly levné spodní prádlo pro americký trh. "Nikdy jsem si nedokázala představit, že bych mohla jednoho dne vyrábět sama tablet. Ale když jsem dokončila můj první tablet, cítila jsem obrovskou radost," uvedla jedna z pracovnic Sergine Briceová s tím, že je na svou práci hrdá.

Závod se 40 zaměstnanci je návratem zpět do 70. a 80. let minulého století, kdy Haiti mělo prosperující montážní průmysl. Politické nepokoje a ekonomické embargo USA v 90. letech po vojenském převratu však veškerý průmysl zlikvidovaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám