Hlavní obsah

Extrémně výkonná grafika je nedostatkovým zbožím. Cenové rozdíly jsou navíc propastné

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V první polovině minulého týdne se začaly prodávat oficiálně nové grafické karty s čipem GeForce RTX 2080 Super, které jsou určeny především pro náročné hráče. Zájem je nicméně tak vysoký, že poptávka převyšuje nabídku. Případní zájemci musí počítat také s tím, že rozdíly v cenách jednotlivých obchodů jsou propastné.

GeForce RTX Super SeriesVideo: archiv výrobce

 
Článek

V nabídkách tuzemských prodejců je možné narazit na desítky různých karet GeForce RTX 2080 Super, a to v provedení prakticky od všech velkých výrobců. Nechybí mezi nimi společnosti Gigabyte, Asus, EVGA či Palit.

Jenže drtivá většina karet je aktuálně nedostupných, většina obchodníků má skladem jen pár kusů, a to ještě jen od některých výrobců. Narazit v obchodech například na grafiku od EVGA, která by byla dostupná v horizontu pár dní, je prakticky nemožné.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 2080 Super

Zájem o karty v zahraničí je totiž pravděpodobně tak vysoký, že se na tuzemský trh již nedostává. Situace se patrně změní až během několika následujících týdnů.

Rozdíl klidně i 5000 Kč

Ceny karet s čipem GeForce RTX 2080 Super startují na baťovských 18 999 Kč, vyšplhat se nicméně mohou klidně až k hranici 24 000 Kč.

Je to dáno tím, že si jednotliví výrobci upravují karty k obrazu svému. Někteří výrobci nabídnou vylepšené chlazení, jiní zase vyšší pracovní tempo.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výkon grafické karty Nvidia GeForce RTX 2080 Super

Karta GeForce RTX 2080 Super vychází z loňského modelu se stejným označením, který však neměl na konci názvu takový superlativ. Výrobce se tím snaží dát jasně najevo, že tato herní grafika se dramaticky od původní nabídky liší.

Novinka má nabídnout nejen citelně vyšší výkon než předchozí model GeForce RTX 2080, ale zároveň má být svižnější než Titan Xp. Řečí čísel: GeForce RTX 2080 Super nabídne výkon o 9+9 TOPs a 73 Tensor TFLOPs.

Hraní ve 4K, reálnější detaily

Karta nabídne dostatek výkonu pro hraní jakékoliv moderní hry v rozlišení 4K i při velmi vysokých detailech. Stejně tak nebude s tímto modelem problém v případě systémů virtuální reality. Výrobce slibuje také podporu pro standard ray tracing.

Právě díky podpoře této technologie by měla karta nabídnout reálnější vykreslování grafiky ve hrách. RT jádra totiž dovolují vypočítat přesné stíny, odrazy a lomy světla podle konkrétních materiálů a samotné scény.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám