Hlavní obsah

Drony mohou sloužit už i šermířům

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci z různých koutů světa jsou drony doslova fascinováni, tyto bezpilotní letouny neustále vylepšují a učí je nové kousky. Například výzkumníci z americké Stanfordovy univerzity nyní mají prototyp dronu, který zvládá držet krok se šermíři.

BEZ KOMENTÁŘE: Dron dokáže uhýbat výpadůmVideo: Stanford Autonomous Systems Laboratory

 
Článek

Vědci publikovali první video, na kterém je vidět, jak souboj s bezpilotním letounem probíhá. Dron nejprve vzlétne do vzduchu a drží se neustále na jednom místě. Když se jej ale šermíř snaží zasáhnout kordem, hbitě uhne.

Nikdo letoun přitom jakkoliv nemanévruje, o vše se stará autonomní systém. „V podstatě jsme naučili dron rozpoznat nebezpečí. Teprve když pomine, vrátí se na své místo a čeká na další výpad,“ prohlásil Ross Allen, který se na vývoji nového systému podílel.

Podle něj celý systém pracuje na principu strojového učení. Dron je vybaven speciálními senzory, které v reálném čase monitorují bezprostřední okolí. Sofistikovaná elektronika pak dokáže předpovědět, jestli je nebezpečí srážky reálné a je potřeba uhnout, či zda jde jen o „planý poplach“.

Vědci chtějí systém zdokonalit tak, aby mohl sloužit ve vesmírných lodích nebo autonomních vozech.

Allen nicméně podotýká, že celý systém je zatím ještě v plenkách. Tvůrci chtějí v nadcházejících letech pracovat na tom, aby reakce bezpilotního letounu byly ještě rychlejší.

Kdo by si myslel, že dalším krokem bude přidělání kordu na dron, aby byl letoun skutečným soupeřem, byl by vedle. Vědci chtějí celý systém zdokonalit tak, aby mohl být jednou využit například ve vesmírných lodích nebo autonomních vozech, kde by logicky minimalizoval rizika případné srážky.

Letouny mohou i malovat

Nic to ale nemění na tom, že na drony se zaměřují vědci stále častěji. Massachusettský technologický institut (MIT) například před časem ukázal speciální technologii, díky které drony mohou malovat. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Kreslit se naučily už i dronyVideo: MIT

Místo nějakého speciálního dálkového ovladače nebo chytrého telefonu si uživatel vystačí s obyčejným stylusem – perem, které používají běžně grafici ke kreslení na počítačích. Když s pomocí stylusu udělá člověk tah doprava, dron stejným směrem letí a udělá podobně vypadající čáru.

Uplatnění by měl nový systém podle serveru Engadget najít především na těžko dostupných místech, například na vysokých komínech, špatně přístupných fasádách nebo billboardech. Umělec by tedy své dílo mohl vytvořit, aniž by riskoval zranění nebo v horším případě i život.

Novinka jistě může přijít vhod také těm, kdo jsou například upoutáni na invalidní vozík. Díky bezpilotnímu letounu budou moci dosáhnout i na místa, kam by se jinak nedostali.

Reklama

Výběr článků

Načítám