Hlavní obsah

Datacentra i přes vedra fungují bez poruch, zvýšila však spotřebu

Současné vysoké venkovní teploty výrazně působí i na techniku největších tuzemských provozovatelů datacenter a velkých serverů. Spotřeba elektřiny, zejména kvůli ochlazování techniky, kvůli tomu u některých provozoven roste až o 13 procent proti běžným dnům. Poruchy ovšem neevidují. Vyplývá to z informací provozovatelů. Na vedra reaguje například i firma ČEZ, která mimořádně zkontrolovala transformátory.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Datacentra a jejich technika běžně fungují v teplotách kolem 22 stupňů. Teploty jsou kontrolovány, protože i jejich minimální zvýšení může vést k častějším poruchám. V extrémních teplotách pak centra mohou chybovat a přehřívat se. Servery se při takové situaci vypínají a tím vypadávají i webové aplikace, které na nich fungují.

Zvýšený počet poruch však podle provozovatelů v datových centrech v těchto dnech nenastal. „Současná horka nemají na provoz datových center a velkých serverů žádný vliv, k poruchám nedochází,” uvedla mluvčí Siemensu Mariana Kellerová. Upozornila, že společnost používá i záložní zdroje elektřiny pro případ výpadku dodávek elektrického proudu.

Bezproblémový chod svých datových center hlásí i Seznam.cz. „Jsme schopni naši IT techniku adekvátně chladit," řekla mluvčí společnosti Aneta Kapucianová. Funkčnost serverů není v ohrožení ani podle Aukra nebo VSHosting.

Silnější chod kompresorového chlazení

Firmy při současných více než 30stupňových vedrech ve zvýšené míře techniku ochlazují, čímž se zvyšuje i spotřeba elektřiny. Ta například u společnosti VSHosting roste proti celoročnímu průměru až o 13 procent.

Zvýšenou spotřebu energie potvrdil i Seznam, příčinou je silnější chod kompresorového chlazení. Firmy si však i při současných teplotách většinou vystačí se zavedenými postupy a speciální opatření neplánují. Vedle klasické klimatizace používají doplňkové a záložní chladicí mechanismy.

Několik opatření kvůli počasí přijala i firma ČEZ Distribuce. Ta mimořádně zkontrolovala chlazení transformátorů v distribučních trafostanicích. Dispečeři pak sledují zatížení vedení napětí. „V současné době nám vysoké teploty problémy nedělají, dispečink eviduje běžný provozní stav soustavy,” uvedla mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám