Hlavní obsah

Co bylo kdysi: Televize v proměnách času - od Tesly po mobilní telefony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počátky televizního černobílého vysílání na území ČR datujeme do května roku 1953. Jiné země byly dále – například v USA tentýž rok v srpnu už vysílali barevně. V tehdejším Československu se z produkce Tesly představil nejprve přístroj 4001A. Obsahoval kulatou obrazovku s úhlopříčkou 25 centimetrů.

Článek

V roce 1954 byl vylepšen o rozhlasový přijímač a prodával se pod názvem 4002A. Následník 4202A už měl i regulátory basů a výšek. Majitel tohoto dřívějšího technologického zázraku mohl také vypnout obraz a nechat puštěný jen zvuk.

Dnes umí televizi nahradit i mobilní telefon za několik tisíc korun. Některé z principů starých více než půl století, se kterými pracovaly analogové televize, však zdědily i jejich digitální moderní nástupci.

Na mobilní telefony naladíte i české programy

Digitální tuner mobilního telefonu LG HB620T se skrývá v kompaktním těle véčkové konstrukce. Na svém displeji ladí telefon všechny české televizní stanice. Samozřejmě ne analogové. Ale digitální vysílané ve formátu DVB-T. DVB-T signál není dostupný v celé republice. Naladí jej například obyvatelé Prahy nebo Brna budou s jeho příjmem spokojeni.

:. Pro dobrý příjem signálu je nutné z těla zařízení vysunout asi 15 centimetrů dlouhou anténku. Zdroj: Archiv

Evolve GX650TV Dual Sim je nový komunikátor stejnojmenné společnosti, který nabídne dotekový 3“ displej s QVGA rozlišením (240 x 320 pixelů). Na poměrně velkém displeji můžete díky vestavěnému TV tuneru vcelku pohodlně sledovat televizi.

Prodej telefonu si Evolve nemohlo načasovat hůř – analogová televize v době, kdy se bude analogové vysílání rušit, a všichni mluví jen o jeho digitalizaci, zkrátka není příliš praktická. Navíc se integrace TV tuneru nepříjemně promítla do rozměrů a hmotnosti celého komunikátoru.

:. Analogový TV tuner v době digitalizace? Evolve si myslí, že to je dobrý nápad.

Reklama

Související články

Zájem o internetovou reklamu neustále roste

V roce 2007 využilo 93 % českých společností internetovou reklamu, a to většinou ve formě produktové kampaně. Nejčastějším formátem byl banner nebo klíčová...

Digitální televizi odmítá 600 tisíc Čechů

Sedm procent dospělých obyvatel České republiky, tedy zhruba asi 600 000 lidí, odmítá vyměnit dosavadní tradiční letité analogové zemské vysílání za jeho...

Výběr článků

Načítám