Hlavní obsah

Co by v kufru nemělo chybět aneb hi-tech hračky na letní dovolenou

Dovolená za dveřmi. Mnozí z nás odpočítávají dny, které zbývají do odletu na prosluněnou pláž. Kromě šortek a ručníku však můžete do kufru zabalit i zajímavější věci. Technika je stále vyspělejší, menší a levnější. Na prázdniny si tak můžeme vzít vše od hodinek s GPS navigací po kapesní videopřehrávače a miniaturní počítače.

Článek

V našem přehledu tipů na dovolenou určitě nemůže chybět fotoaparát. Čím menší, tím lépe. Aspoň jej budeme moci brát všude s sebou, aniž se stane velkou přítěží. Bohužel miniaturní foťáky mají jednu nevýhodu – nefotí tak dobře, jako jejich větší kolegové.

:. Videokamera s pevným diskem nabídne delší dobu záznamu, než je často běžné u odlišných druhů médií.

Ale například u moře, kde bude spousta světla, nám i kompakty poslouží velmi dobře. Amatérů s videokamerou potkáváme stále více. Moderní kamery navíc umějí dobře nahradit i foťáky. Nevýhodou kamery je ve srovnání s fotoaparátem menší výdrž na baterie, vyšší cena a hmotnost. Na výlet do kempu proto nejsou příliš vhodným doplňkem.

Navigace jsou všude

Navigace se stává stejně potřebným doplňkem jako mobilní telefon. Na dovolenou se hodí nejen klasická „automobilová“, která sedí pevně přilepena na čelním skle, ale také kapesní „turistický“ přístroj. Výletníci ocení navigace v takzvaném outdoorovém provedení, které vydrží nějaký ten pád na zem.

Cyklisté pak speciální navigátory šité na míru bicyklu a jejich potřebám. A pokud chcete být styloví, podívejte se po náramkových hodinkách se satelitním určováním polohy a měřením rychlosti. Vzít si s sebou na dovolenou i počítač, to bylo ještě před pár lety těžko splnitelným snem.

:. Navigace vás pohodlně dovede až do místa, kde chcete trávit dovolenou

Dnes, kdy ultrakompaktní přístroje stojí pár peněz, si to může dovolit skoro každý. K čemu vám bude notebook u moře? Když se budete nudit, můžete si na něm přečíst e-maily, elektronické zpravodajství (pokud se budete k internetu připojovat přes telefon, pak si dejte pozor na tarify mobilních operátorů), nebo z něj nalít hudbu a videa do kapesního přehrávače.

Šifrujte data

Kdo neustále cestuje s notebookem pod paží, často má u sebe i záložní disky a flashky nabité citlivými daty. Pokud chcete mít jistotu, že se k nim nedostane ani případný zloděj, vozte s sebou média, která automaticky šifrují uložená data. Ještě lépe pak kousky s vlastní čtečkou otisku prstu.

Přes ni vás pak bude systém autorizovat a nepovolanou osobu k uloženým datům nepustí. Některé disky odolají také polití vodou díky vodotěsnému obalu nebo pádu na zem. Knihy pozvolna vycházejí z módy. Ke slovu se místo nich dostávají multimediální přehrávače, které zvládají reprodukovat nejen hudbu a video, ale umějí díky vlastnímu tuneru také přijímat rádio.

:. Data byste na dovolené měli raději šifrovat. Zabezpečíte tak jejich zneužití, pokud disk někdo ukradne, nebo když jej ztratíte.

Jejich cena se prudce propadla a tak kousky s dobíjitelnou baterií najdeme na trhu za méně než dva tisíce korun. Pokud se náhodou někam zatoulají, není jejich ztráta tragická. Kompaktní přehrávače toho zvládnout hodně, bohužel jsou vybavovány nekvalitními sluchátky. Pokud si tedy nějaký na dovolenou pořídíte, určitě jej nezapomeňte doplnit lepšími.

Videokamera Sony HDR SR10e

Kamera se záznamem videa ve vysokém rozlišení (Full HD 1920x1080) a čtyřmegapixelovými fotkami. Na 40GB vnitřní disk se vejdou hodiny kvalitního videa (při nejnižším rozlišení asi 15 hodin). Přístroj si pohrává s funkcí rozpoznávání obličejů face detection). V tomto režimu pak ostří na tváře blízkých osob.

Cena20 000 Kč
Kladykompaktní, rychlý start
Záporyvyšší cena
VýrobceSony

Navigace na kole Garmin Edge 705

Trenér a navigátor. To je Garmin Edge 705, který kromě měření rychlosti, určování polohy a kadence šlapání umí poskytovat i informace o srdečním tepu. Údaje podává přes barevný displej, jehož čitelnosti příliš nevadí ani sluneční světlo. Edge 705 obsahuje podrobnou turistickou mapu ČR. Do paměti přístroje je možné dohrát podrobné pouliční mapy Evropy, Ameriky nebo jiných částí světa.

Cena11 500 Kč
Kladykompaktní přístroj nabitý funkcemi
Záporycyklistické mapy nejsou bez chyb
VýrobceGarmin

Záloha dat Toshiba SecuRed

Ztratil se vám na letišti disk s citlivými daty? Nevadí, pokud byl dobře zašifrován. Data jsou pak proti krádeži poměrně dobře chráněna. Ještě lepší je, pokud disk pracuje se čtečkou otisku prstu, která nechá na data nahlížet jen autorizované osoby. Právě takovým je náš SecuRed s kapacitou 200 GB. Jeho vnitřnosti před poškozením navíc chrání čidlo volného pádu. Pokud systém zaznamená přetížení v jakémkoliv směru, pak zaparkuje čtecí hlavičky a zmenší tak možnost vlastního zničení.

Cena4500 Kč
Kladyodolný i vůči polití
Záporyna trhu bude až v srpnu
VýrobceToshiba

Fotoaparát Nikon Coolpix S52c

Pro snímky si kapesní přístroj s váhou 125 gramů vyčlenil devět megapixelů a objektiv s trojnásobným přibližením. Fotky lze okamžitě posílat bezdrátově na internet nebo do počítače (přes integrované WiFi rozhraní). Zadní stranu aparátu přikryl 3" LCD displej. Nechybí redukce vibrací objektivu. Obrázky a videa ukládá kompakt do vnitřní paměti a na SD kartu.

Cena7300 Kč
Kladymalé rozměry
Záporyvyšší cena
VýrobceNikon

Kapesní přehrávač Teac MP-550 4GB

Levných a funkcemi nabitých přehrávačů není nikdy dost. MP-550 je další generací multimediálního zařízení. S podporou hudebních souborů a videosekvencí se na trhu neztratí. K počítači se připojuje přes USB rozhraní. Do jeho čtyřgigabytové paměti se vejdou desítky hudebních alb. Umí nahradit i rádio. Obsahuje totiž vlastní FM tuner. Díky mikrofonu dokonce poslouží i jako nouzový diktafon.

Cena1700 Kč
Kladyvýborný vzhled a funkce
Záporydodávaná sluchátka
VýrobceTeac

Notebook Asus Eee PC

Na českém trhu ještě na levnější notebook, než je Eee PC, nenarazíte. Provedením sice připomíná dětskou hračku a neoplývá ani výkonem. Ale zato je velmi lehký (hmotnost pod kilogram) a naprosto stačí ke čtení e-mailů, webových stránek nebo k psaní dokumentů.

Cena7000–8600 Kč
Kladypříjemná cena
Záporyzacházejte s ním opatrně
VýrobceAsus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám