Hlavní obsah

Chytré hodinky od Nissanu dokážou monitorovat auto i řidiče

Japonská automobilka Nissan představila chytré hodinky Nismo, které sledují výkon řidiče i vozu. Podle analytiků mohou být nové hodinky důležitým krokem k větší konektivitě aut.

Chytré hodinky Nissan NismoVideo: Nissan

 
Článek

Stejně jako některé konkurenční chytré hodinky i Nismo měří srdeční tep, teplotu a další biometrické údaje nositele. Současně se však dají propojit s počítačovým systémem v autě a dokážou sledovat i výkon auta, jako průměrnou rychlost a spotřebu pohonných hmot.

Foto: Nissan

Chytré hodinky Nissan Nismo

"Nositelná technologie se rychle stává další velkou věcí a my chceme využít této inovativní technologie," citoval zpravodajský server BBC ředitele pro marketingovou komunikaci Nissanu v Evropě Garetha Dunsmora.

Záplava chytrých hodinek

Na trh se v poslední době dostává řada nových chytrých hodinek včetně aparátů Galaxy Gear od Samsungu či Smartwatch 2 od Sony. Hodinky propojené s autem by však mohly být užitečnější než běžné hodinky, které nabízejí výrobci spotřební elektroniky, poznamenal šéfredaktor nezávislého spotřebitelského časopisu o autech What Car? Chas Hallett.

Foto: Sony

Smartwatch 2

"Představte si, že byste si mohli vyhřát auto v chladném dni ještě předtím, než nastoupíte, nebo zavřít střechu kabrioletu, když začne pršet a vy parkujete venku," uvedl Hallett.

Foto: Nissan

Chytré hodinky Nissan Nismo

Nové hodinky mají být jedním z prvních produktů z laboratoře Nismo. V budoucnosti by mohla nositelná technologie pomocí shromažďovaných údajů sledovat řidičovu úroveň koncentrace a emocí či odhalit jeho únavu.

Hodinky Nismo jsou nyní k dispozici ve třech barvách. Životnost jejich baterie je zhruba týden a dají se ovládat pomocí dvou tlačítek na displeji. Cena zatím nebyla prozrazena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám