Hlavní obsah

Češi vyvíjí čip pro ukládání kryptoměn. Dostali milionovou injekci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tuzemská technologická firma Tropic Square ze skupiny SatoshiLabs získala čtyři miliony eur, tedy asi 105 milionů Kč, od švýcarské investiční společnosti Auzera. Investice má umožnit dokončení vývoje čipu pro bezpečné ukládání kryptoměn. Čip má být uvedený na trh koncem roku 2022 a bude jej využívat například kryptoměnová peněženka Trezor, pod níž jsou také podepsaní SatoshiLabs. Firma to uvedla v tiskové zprávě.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

„Věříme, že další model Trezoru již bude mít čip od Tropic Square. Zároveň věříme, že tento revoluční čip může uspět i mimo oblast kryptoměn. S tímto konkrétním čipem míříme na trh, který měl v roce 2018 velikost přes tři miliardy dolarů,” uvedl výkonný ředitel SatoshiLabs Marek Palatinus.

Open source, tedy sdílení zdrojových informací, je pro Tropic Square cestou, jak zajistit u svých čipů požadovanou bezpečnost. Stejně jako řada dalších technologických firem tak následuje trend, který přináší rychlejší inovace díky komunitě a snížení závislosti na know-how třetích stran.

Rostoucí kurzy Čechy zlákaly, v únoru nakoupili kryptoměny téměř za miliardu

Internet a PC

„Globální dosah a zpětná vazba samotných uživatelů odemyká rozsáhlý potenciál pro inovace a lze tak dosáhnout toho, co bylo až dosud nemyslitelné. Díky investici se nyní můžeme plně zaměřit na samotný vývoj a technologické řešení, aniž se musíme strachovat o finance,” dodal spoluzakladatel Tropic Square Evžen Englberth.

Na vývoji a testování čipu pod označením TASSIC se mohou podílet odborníci z celého světa. Dnes již například funguje fórum určené právě odborné veřejnosti, kde se odehrává diskuze související s vlastním vývojem čipu. Zároveň Tropic Square stále hledá talenty v oblastech čip designu nebo bezpečnosti, kteří s vývojem pomohou.

Vysoké nároky na bezpečnost

U TASSIC čipu je kladený velký důraz na způsob jeho provedení a následnou implementaci tak, aby čip splňoval vysoké nároky na fyzickou bezpečnost a odolnost proti útokům. Právě fyzická odolnost a šifrování jsou stěžejní vlastnosti pro robustní řešení čipu, který zajišťuje bezpečné generování a ukládání kryptografických klíčů a citlivých dat.

Tropic Square byla založená v roce 2020 jako reakce na chybějící nabídku zabezpečených čipů s otevřenou architekturou. Jejím cílem je přinést zákazníkům plně auditovatelný čip, který bude splňovat vysoké nároky na zabezpečení a zároveň bude kýmkoliv ověřitelný díky své transparentnosti a open source filozofii.

Kryptoměny budou v Pákistánu těžit i s pomocí vody

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám