Hlavní obsah

Češi si potrpí na kvalitní reproduktory, nezdráhají se za ně utrácet statisíce

Novinky, mif

Co se kvality zvuku týče, patří Češi spíše mezi fajnšmekry. Upřednostňují především sloupové reprosoustavy, které se vyznačují hutnější a věrnější reprodukcí. Za kvalitní kousky se přitom nezdráhají utrácet klidně i několik stovek tisíc korun. Mezi nejprodávanější však pochopitelně patří modely s příznivějšími cenovkami v řádech několika desítek tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dávno jsou pryč doby, kdy se o reprodukci zvuku z počítače nebo televizoru staraly dva malé plastové repráčky. Uživatelé stále častěji hledají kvalitnější sloupové reproduktory. Dokládají to například informace nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz.

„Nejoblíbenějšími reproduktory na Zboží.cz jsou zejména sloupové reprosoustavy,“ uvedla pro Novinky.cz Kristýna Hořovská, PR specialistka nákupního rádce Zboží.cz.

Ta zároveň podotkla, že z výsledků vyhledávání je zřejmé, že si na kvalitnější reprodukci lidé opravdu potrpí. „Uživatelé hodně oceňují basové reproduktory a z hlediska vlastností upřednostňují vysokou citlivost. Oblíbená je u zájemců o koupi tohoto zboží citlivost okolo 90 dB," konstatovala Hořovská.

Klidně i půl milionu

„Za sloupové reproduktory v těch nejvyšších cenových relacích zaplatíte až půl milionu korun. Ty vyhledávají opravdoví hudební fandové, protože jim přenášejí živý charakter nástrojů, hlasů a atmosféry,“ doplnila PR specialistka nákupního rádce Zboží.cz.

Nejčastěji však tuzemští zákazníci pokukují po cenově dostupnějších modelech, alespoň tedy v porovnání s těmi nejdražšími na trhu. „Kupříkladu u Xavian je nejprodávanější střední třída, řada Natura, zejména pak regálový model Perla Esclusiva s cenou 36 000 Kč za pár, který reaguje na dnešní požadavky – pečlivé ruční zpracování, luxusní materiály, více než dobrý zvuk, dosažitelnou cenu a prostorovou skladnost, a tedy možnost snadné instalace v interiéru,“ prohlásil zakladatel a šéf společnosti Xavian Roberto Barletta.

Vývoj za poslední dvě dekády

Ten zároveň nastínil, jak se za poslední dvě dekády řemeslo výroby reproduktorů u nás proměnilo. „Oproti minulosti vidíme v oboru výroby reprosoustav velký přesun tvůrčí síly mimo Evropu a USA, nejvíce do Asie. Tento trend je u průmyslové produkce patrný nejvíce posledních 20 let. V Evropě pak obecně zůstávají značky, můžeme jim říkat i malé manufaktury, které se soustřeďují na prémiové zboží, ve kterém se zrcadlí i charakter jejich tvůrce, jeho vize, a nejen mainstreamové požadavky,“ konstatoval Barletta.

„Lidé ale začínají, podobně jako u dobré gastronomie kupříkladu, oceňovat právě onu jistou exkluzivitu, kvalitu nejen zvukovou, ale i kvalitu zpracování a možnost vlastnit objekt, který se liší od velkosériové produkce, aniž by ji ale často nějak výrazně přesahoval pořizovací cenou,“ uzavřel šéf společnosti Xavian.

Níže naleznete tipy na pět modelů pro hudební fajnšmekry, které stojí v současné nabídce za pozornost.

Foto: archív výrobce

Polk S55e

Foto: archív výrobce

Xavian Perla Esclusiva

Foto: archív výrobce

Audio Platinum PL500 II

Foto: archív výrobce

Bang & Olufsen BeoPlay P6

Foto: archív výrobce

Acoustique Quality M24

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám