Hlavní obsah

CES 2013: Počítače a notebooky nahradí dotykové stoly

Novinky, zgl

Společnost Lenovo prezentovala na veletrhu CES 2013 v Las Vegas svůj nový počítač IdeaCentre Horizon, který podle zástupců firmy jasně určuje budoucnost domácích počítačů. Ať už při práci nebo hraní jej budou lidé ovládat především dotykem – udělat si z něj přitom klidně mohou i konferenční stolek.

Foto: Lenovo

Lenovo IdeaCentre Horizon

Článek

Tenký počítač patří do kategorie takzvaných all-in-one řešení. To znamená, že všechny nejdůležitější hardwarové součástky, jako procesor, grafická karta nebo reproduktory, jsou umístěny v monitoru s úhlopříčkou 27 palců a rozlišením 1920 x 1080 obrazových bodů. Displej je samozřejmě dotykový.

Foto: Lenovo

Lenovo IdeaCentre Horizon

Novinku, která běží v prostředí operačního systému Windows 8, je možné využívat klasicky ve vzpřímeném stavu na stole. Daleko zajímavější je ale využití počítače coby pracovní desky stolu. K tomuto účelu Lenovo vyvinulo speciální masivní stojan s kolečky, aby se dalo se stolkem dobře manipulovat.

Pokud si ale myslíte, že IdeaCentre Horizon je v takovém stavu vhodný tak maximálně na prezentace, jste na omylu. Lenovo se totiž na veletrhu CES pochlubilo, že již začalo pracovat s předními herními vydavateli, jako jsou Electronic Arts či Ubisoft, kteří vytvoří speciálně pro tento režim nové tituly.

Foto: Lenovo

Lenovo IdeaCentre Horizon

Již v brzké budoucnosti by se tak měl objevit například sportovní titul ve stylu stolního hokeje, ve kterém si hráči budou pomocí speciálních adaptérů přehazovat virtuální puk. Právě díky spolupráci s herními studii je více než pravděpodobné, že podobné koncepce stolních počítačů přinesou na trh i další výrobci.

IdeaCentre Horizon od společnosti Lenovo by se měl začít oficiálně prodávat v polovině roku. Cena za základní konfiguraci s procesorem Intel Core i3, grafickou kartou Nvidia Geforce GT 620M a 1TB pevným diskem by měla startovat na 33 000 Kč.

Microsoft již počítačový stůl vyrobil

Dotykové počítače nahrazující desku stolu vyrobila společnost Microsoft už v roce 2009. Ty byly ale určeny výhradně pro firemní klientelu. Například Škodovka na počítačovém stole prezentovala premiéru automobilu Yeti na mezinárodním autosalonu v Ženevě. [celá zpráva]

Velkým zastáncem podobných konceptů s dotykovými displeji byl někdejší šéf softwarové společnosti Microsoft Bill Gates. Už při uvedení operačního systému Windows 7 předpověděl, že po více než desetiletí vývoje již vyzrály nové způsoby interakce s počítačem. A ty se nyní mohou stát hlavním proudem.

„Jsme na zajímavé křižovatce – dnes se téměř veškerá interakce děje mezi počítačem a myší, během příštích let se však výrazně zvýší role řeči, obrazu a inkoustu,“ řekl tehdy Gates. Na mysli měl tehdy především dotykové ovládání počítačů a notebooků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám