Hlavní obsah

Bude pomáhat záchranářům. DJI má nový dron se světly a reproduktorem

Novinky, lez

Společnost DJI doposud vyráběla malé drony především pro domácí použití, aby si s nimi mohli lidí pořídit záběry z netradičních úhlů pohledu a zkrátit volnou chvíli. Nyní však podnik bude nabízet i jednu novinku, která má pomáhat především záchranářům v jejich práci.

BEZ KOMENTÁŘE: DJI - Mavic 2 EnterpriseVideo: DJI

 
Článek

Nový model se jmenuje Mavic 2 Enterprise a jak již samotný název napovídá, půjde o model cílící na podnikové využití a díky doplňkové výbavě také pro záchranáře. Jde v podstatě o vylepšený dron Mavic 2 Zoom, který si odbyl premiéru už na konci srpna.

Proti modelu Zoom nabídne verze Enterprise především signalizační maják s viditelností až pět metrů a přisvětlovací lampu pro let za špatného počasí a v noci. Velkou výhodou má být také hlasitý reproduktor, který bude stejně jako samotný dron napojen na dálkový ovladač. Díky tomu bude pilot moci na dálku komunikovat s lidmi, případně je varovat před nějakým nebezpečím.

Foto: archív výrobce

Mavic 2 Enterprise

Foto: archív výrobce

Dodávaný ovladač

Stejně jako profesionální drony od DJI má i tato kompaktní novinka zabudovaný přijímač rádiového signálu ADS-B, díky čemuž se v mapové aplikaci pilota zobrazují ostatní dopravní letouny. Aplikace tedy může uživatele varovat, že se nachází v kolizní zóně. Nechybí ani šifrovaný přístup, který zamezuje vzlétnutí nepovoleným osobám.

Základ nicméně tvoří model Mavic 2 Zoom, a tak není překvapením, že zbylá hardwarová výbava je tedy totožná. Novinka bude také lákat například na dvojnásobný optický zoom.

Letí rychlostí až 72 km/h

Model Enterprise navíc zvládne dělat obří panoramatické snímky v rozlišení až 48 MPx, poskládá je dohromady z několika různých expozic. Při natáčení jsou k dispozici i různé filmové efekty, například Dolly Zoom. Při něm se neustále přibližuje nebo oddaluje scéna, i když hlavní objekt zájmu zůstává stále stejně velký.

Výrobce slibuje rychlost letu až 72 km/h. Stoupat pak bezpilotní letouny budou moci rychlostí až 5 m/s (18 km/h), klesat pak až 3 m/s (11 km/h). Výdrž jedné baterie by měla stačit na půl hodiny letu.

Dron Mavic 2 Enterprise je již nyní dostupný v zahraničí za necelé dva tisíce dolarů, tedy v přepočtu zhruba 45 500 Kč.

Foto: archív výrobce

Mavic 2 Enterprise

Foto: archív výrobce

Mavic 2 Zoom

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám