Hlavní obsah

Baterie v noteboocích HP jsou vadné, mohou způsobit požár

Novinky, ort

Na pozoru by se měli mít lidé, kteří si v posledních letech pořídili notebook od společnosti HP. Hned v několika modelových řadách se totiž vyskytovaly vadné baterie, které se mohou přehřívat a v některých případech dokonce začít hořet. Výrobce je bude zákazníkům měnit zadarmo.

Foto: archív výrobce

Vadné baterie mohou obsahovat notebooky, které se prodávaly od března 2013 do října 2016. Na snímku je model HP Pavilion x360.

Článek

„Ve spolupráci s různými vládními regulačními úřady společnost HP v lednu 2017 oznámila rozšíření probíhajícího celosvětového dobrovolného programu bezpečnostní svolávací akce týkajícího se některých baterií notebooků,“ uvedli zástupci společnosti HP v oficiálním prohlášení.

Ti zároveň připomněli, že program výměny akumulátorů byl spuštěn už v červnu minulého roku. Letos byl však rozšířen o celou řadu dalších modelů, se kterými mohou mít zákazníci také problémy.

Lidé by tak na doporučení výrobce měli opět zkontrolovat své přístroje. „Jelikož tyto baterie představují riziko požáru a popálenin, je nezbytné, abyste znovu prověřili své baterie, i když jste tak již učinili dříve a byli informováni, že nejsou dotčené,“ stojí v prohlášení podniku.

Pozor na povánoční výprodeje

Vadné baterie byly dodávány s notebooky řad Compaq, HP ProBook, HP ENVY, Compaq Presario a HP Pavilion, které byly prodávány v různých koutech světa od března 2013 do října 2016. Sluší se podotknout, že vadné akumulátory mohly být prodávány také samostatně jako volitelné příslušenství.

Je důležité také zdůraznit, že někteří prodejci mohli doprodávat skladové zásoby, vadné baterie tak mohou mít například i stroje z povánočních výprodejů.

S ohledem na možná rizika vzniku požáru nebo popálenin by lidé na doporučení výrobce neměli baterie nadále používat. „Zákazníci mohou dále používat svůj notebook bez vložené baterie připojením notebooku k externímu napájecímu zdroji,“ doporučili zástupci podniku.

Jak identifikovat vadný akumulátor?

„Hlavní obavou společnosti HP je bezpečnost našich zákazníků. Společnost HP proaktivně upozorňuje zákazníky a zajistí zdarma náhradní baterii,“ uzavřeli zástupci společnosti. Zda už museli řešit skutečně nějaké nehody či požáry způsobené vadnými bateriemi však zatím neprozradili.

Identifikovat vadnou baterii je možné pomocí speciálního programu, který je k dispozici přímo na stránkách výrobce. Na nich jsou vypsána také přesná sériová čísla vadných modelů, kterých se výměnný program týká.

O tom, jak mohou být nebezpečné vadné baterie v noteboocích, ví své také společnost Toshiba. Ta již v první polovině loňského roku svolávala do servisů desetitisíce notebooků kvůli vadným akumulátorům. Výměnný program u tohoto japonského podniku stále běží a týká se strojů, které se prodávaly od června roku 2011 do listopadu 2015. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám