Hlavní obsah

Apple to myslí s vlastními čipy vážně, zamluvil si většinu výrobních kapacit

Novinky, Ondřej Husák

Společnost Apple letos před Vánocemi uvedla první tři počítače s vlastními procesory Apple M1. S touto platformou má americký počítačový gigant velké plány, dokonce si zamluvil většinu výrobních kapacit 5nm procesu u čipového giganta Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC).

Foto: archív výrobce

Čip Apple M1

Článek

V praxi to znamená, že TSMC věnuje v nadcházejícím roce 80 procent svých výrobních kapacit jenom společnosti Apple, alespoň tedy co se 5nm procesu týče. O zbývajících 20 procent se pak budou muset poprat ostatní podniky – především tedy Qualcomm, MediaTek a Broadcom.

Velké výrobní kapacity jsou pro amerického počítačového giganta klíčové. I když v současnosti jsou s čipem Apple M1 nabízeny pouze tři modely, do budoucna by nová architektura měla tepat ve všech strojích s logem nakousnutého jablka.

Nabídka programů se rozrůstá, Microsoft 365 funguje na nových počítačích od Applu

Hardware

Nejtenčí notebook

Jednou z novinek je MacBook Air, tedy nejlehčí a nejtenčí laptop s logem nakousnutého jablka. Ten i se svou 13palcovou obrazovkou vypadá stejně jako předchůdce, měl by být ale až třikrát výkonnější. Apple se chlubí tím, že novinka je s novým procesorem dokonce výkonnější než 98 procent konkurenčních notebooků prodaných v uplynulém roce.

Další výhodou má být naprostá tichost, čip M1 se navzdory vyššímu výkonu obejde bez aktivního ventilátoru.

Výrazně se má prodloužit také výdrž baterie. Při surfování po webu se notebook obejde bez nabíjení po dobu až 15 hodin, při sledování videa dokonce až 18 hodin.

Foto: archív výrobce

MacBook Air (2020)

Foto: archív výrobce

MacBook Air (2020)

Pro náročné

Pro náročné pak bude určen laptop MacBook Pro 13. Hlavní benefity jsou stejné jako u MacBooku Air – tedy nárůst výkonu, delší výdrž a tiché chlazení. V tomto případě však již uvnitř přenosného počítače nalezneme větráček. Apple nabídl i konkrétnější čísla: výdrž až 17 hodin, pětinásobný nárůst grafického výkonu a 2,8násobný nárůst výkonu samotného procesoru.

Posledním představeným strojem je Mac Mini. Ten byl historicky používán spíše jako levný a malý počítač, díky obrovskému nárůstu výkonu se má ale proměnit na opravdovou pracovní stanici, které nebudou činit problémy ani monitory se 4K rozlišením. Využít novinku tedy bez problémů budou moci i editoři pracující s obrazovým materiálem.

Ceny MacBooku Air startují na 29 990 Kč, u MacBooku Pro 13 pak na 38 990 Kč. Případní zájemci zaplatí za Mac Mini 21 990 Kč.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro 13 (2020)

Foto: archív výrobce

Mac Mini

Revoluční čip

Americký počítačový gigant tvrdí, že novinka je revoluční. Doposud totiž počítače potřebovaly hned několik čipů, zatímco novinka zvaná Apple M1 integruje hned několik čipů do jediného – procesorovou jednotku, grafické jádro, neurální engine a zároveň i paměťovou část.

Procesor s logem nakousnutého jablka by měl nabídnout nejlepší poměr výkonu/spotřeby na celém trhu. Je údajně až třikrát úspornější proti konkurenčním čipům, kterými jsou aktuálně vybaveny stolní počítače a notebooky. V praxi by se to mělo projevit delší výdrží macbooků a nižší spotřebou stolních PC od Applu.

Výkon by měl být opravdu extrémní, platí to přitom i o integrovaném grafickém jádru. Zástupci Applu slibují, že půjde o nejrychlejší integrované grafické jádro na trhu. Vzhledem k tomu, že některé konkurenční modely od Intelu stačí i na jednodušší hry, bude novinka pravděpodobně velmi zajímavá.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Apple láká na dva nové notebooky a mini PC

V Česku se začaly oficiálně prodávat dva nové notebooky od společnosti Apple, které si odbyly premiéru minulý týden. Společně s nimi na pulty obchodů dorazil...

Výběr článků

Načítám