Hlavní obsah

Apple se chce stát čipovým gigantem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple vyrazila už v loňském roce s vlastním čipem do boje proti zavedeným společnostem AMD a Intel, které jsou největšími výrobci procesorů na světě. Letos chystá podnik ještě přitvrdit, neboť usilovně pracuje na nových čipech, které budou ve všech ohledech lepší.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro 13 (2020)

Článek

Šéf Applu Tim Cook již loni prohlásil, že všechny nové stroje poběží už jen na čipech. Že to myslí s vlastními procesory vážně, se ukázalo záhy, když si podnik zamluvil většinu výrobních kapacit 5nm procesu u čipového giganta Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC).

V praxi to znamená, že TSMC věnuje v nadcházejícím roce 80 procent svých výrobních kapacit jenom společnosti Apple, alespoň tedy co se 5nm procesu týče. O zbývajících 20 procent se pak budou muset poprat ostatní podniky – především tedy Qualcomm, MediaTek a Broadcom. Ti přitom patří mezi hlavní dodavatele čipů pro chytré telefony a tablety.

Nové čipy jsou výkonné a přitom úsporné.

Aktuálně Apple totiž nabízí pouze tři počítače, které jsou vybaveny čipem M1. Jednotlivé modely se totiž od sebe liší pouze počtem grafických jader – může jich být sedm, nebo osm – a velikostí úložiště i operační paměti. Výkon je tedy u jednotlivých modelů velmi podobný.

Podle agentury Bloomberg jsou však již v plném proudu práce na nových procesorech. Aktuální verze Apple M1 totiž disponuje osmi jádry CPU, podle Bloombergu ale Apple pracuje na výkonnější variantě, která bude disponovat 12 jádry CPU. A plány jsou dokonce i na 16jádrové a 32jádrové čipy.

Foto: archív výrobce

Čip Apple M1

Výhody jsou nepopiratelné

S větším počtem jader budou procesory schopny nabídnout výrazně vyšší výkon. Už nyní je přitom čip Apple M1 výkonnější než 98 % notebooků prodávaných v uplynulém roce. Další výhodou je nízká spotřeba a naprostá tichost, čip M1 se navzdory vyššímu výkonu totiž obejde i bez aktivního ventilátoru.

Otazník visí nad tím, kdy se první počítače s novými čipy objeví v prodeji. S 12jádrovou variantou se nicméně počítá podle Bloombergu ještě letos. Snad jedinou nevýhodou je, že všechny novinky budou mít stejně jako současné stroje upravené aplikace na míru. Stejné programy, které běžely na starších strojích s logem nakousnutého jablka, totiž nejsou s novou architekturou kompatibilní.

Apple to myslí s vlastními čipy vážně, zamluvil si většinu výrobních kapacit

Hardware

Jedním z nových strojů, který využívá čip Apple M1, je MacBook Air – nejlehčí a nejtenčí laptop s logem nakousnutého jablka. Ten i se svou 13palcovou obrazovkou vypadá stejně jako předchůdce, měl by být ale až třikrát výkonnější.

Výrazně se prodloužila také výdrž baterie. Při surfování po webu se notebook obejde bez nabíjení po dobu až 15 hodin, při sledování videa dokonce až 18 hodin.

Foto: archív výrobce

MacBook Air (2020)

Foto: archív výrobce

MacBook Air (2020)

Pro náročné

Pro náročné je pak určen laptop MacBook Pro 13. Hlavní benefity jsou stejné jako u MacBooku Air – tedy nárůst výkonu, delší výdrž a tiché chlazení. V tomto případě však již uvnitř přenosného počítače nalezneme větráček.

Posledním představeným strojem je Mac Mini. Ten byl historicky používán spíše jako levný a malý počítač, díky obrovskému nárůstu výkonu se má ale proměnit na opravdovou pracovní stanici, které nebudou činit problémy ani monitory se 4K rozlišením. Využít novinku tedy bez problémů budou moci i editoři pracující s obrazovým materiálem.

Ceny MacBooku Air startují na 29 990 Kč, u MacBooku Pro 13 pak na 38 990 Kč. Případní zájemci zaplatí za Mac Mini 21 990 Kč.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro 13 (2020)

Foto: archív výrobce

Mac Mini

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám