Hlavní obsah

Apple chystá vlastní výrobu procesorů. Intelu dá vale

Novinky, mif

Společnost Apple se chystá k radikálnímu kroku, chce ukončit spolupráci s americkým Intelem – největším výrobcem procesorů na světě. Nově si chce totiž podnik vyrábět čipy pro svá zařízení sám. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené s celou situací.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

Článek

Partnerství mezi společností Apple a Intel trvá už od roku 2006, tedy více než jednu celou dekádu.

V úplných začátcích v 90. letech stavěly počítače od podniku s logem nakousnutého jablka výhradně na čipech od Motoroly. Později, v roce 1994, pak přešly na architekturu IMB PowerPC.

Zrada skalních fanoušků

Před 12 lety pak všechny počítače od Applu začaly využívat procesory od společnosti Intel. To skalní fanoušci brali bez nadsázky za zradu, neboť do té doby unikátní PC s logem nakousnutého jablka se začaly svými součástkami prakticky zcela shodovat s konkurenčními počítači. Rozdíl je v současnosti u moderních strojů v podstatě jen v použitém operačním systému. Apple sází na MacOS, konkurenční výrobci na Windows či Linux.

A to je údajně jeden z důvodů, proč se nyní americký počítačový gigant rozhodl vypovědět partnerství Intelu. V Applu si totiž elektroniku velmi často přizpůsobují k obrazu svému, aby byla co možná nejvíce unikátní v porovnání s konkurencí a aby zákazníci získali něco unikátního.

Jenže Intel žádné čipy exkluzivně pro Apple nevyvíjí, prodává je všem. Vlastními procesory Apple onu kýženou exkluzivitu rozhodně získá. Práce na nových čipech jsou již údajně v plném proudu, první počítače je budou obsahovat podle Bloombergu v roce 2020.

Akcie Intelu klesly

Zástupci Applu a Intelu zatím oficiálně tyto informace nijak nekomentovali.

Pokud se nicméně spekulace potvrdí, bude to pro Intel opravdu velká rána. Apple totiž díky své popularitě odebírá od Intelu tolik čipů, že se na jeho ziscích podílí zhruba pěti procenty. I kvůli tomu na zprávu Bloombergu okamžitě reagovaly akcie Intelu poklesem o bezmála devět procent.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám