Hlavní obsah

Špičková grafika není potřeba, unikátní konzole sází na jednoduchost

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké vývojářské studio Panic, které stojí například za hitem Firewatch, se vrhlo na tvorbu vlastní herní konzole. Jde o malé kapesní zařízení, které však místo špičkové grafiky sází na jednoduchost či unikátní systém ovládání. Právě díky tomu má novinka šanci hráče skutečně oslovit.

Panic PlayDateVideo: archív tvůrců

 
Článek

Tvůrci moderních her – a to i těch pro mobilní telefony a kapesní konzole – se v posledních letech předhánějí, kdo nabídne věrnější grafiku s více oslnivými efekty. Studio Panic se však s konzolí Playdate rozhodlo vydat úplně jiným směrem.

Místo špičkového barevného displeje nabízí novinka jednoduchou monochromatickou obrazovku s nepříliš oslnivým rozlišením 400 x 240 pixelů. Připomeňme, že většina konkurenčních zařízení v dnešní době nabízí kromě barevného panelu rozlišení alespoň Full HD, tedy 1920 x 1080 obrazových bodů.

Foto: archív výrobce

Panic Playdate

Unikátní analogová klika

Velmi jednoduché je také ovládání. Na žluté konstrukci se kromě pohotovostního tlačítka nachází už jen dva butony a čtyřsměrný joystick. Za pozornost stojí také unikátní analogová klika na boku, prostřednictvím ní je totiž možné ovládat některé prvky ve hře – zatočením se například vrátíte v čase, ale budete využívat také další kreativní činnosti.

Z řádků výše je patrné, že Playdate bude muset sázet na originálnost jednotlivých titulů, aby měl šanci na trhu skutečně uspět. Hned při uvedení do prodeje jich bude předinstalováno 12, každý týden by pak měl vycházet jeden další titul.

Foto: archív výrobce

Panic Playdate

Vyjde až příští rok

Na bližší informace o zařízení si budeme muset ještě několik měsíců počkat. Tvůrci se totiž chystají uvést zařízení na trh až zkraje příštího roku. Cena by se měla pohybovat okolo 150 dolarů, tedy v přepočtu 3500 Kč. Po připočítání nákladů na dovoz a DPH však případní zájemci zaplatí za zařízení zhruba 4500 až 5000 Kč.

Zda bude Playdate dostupný také v Česku, však v tuto chvíli není vůbec jasné.

Foto: archív výrobce

Panic Playdate

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám