Hlavní obsah

Těžké časy výrobců grafik. O nové modely není zájem

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec zlaté horečky, kdy lidé kupovali grafické karty po desítkách kvůli těžbě kryptoměn, těžce dopadá na výrobce grafik. Podle analytické společnosti Jon Peddie Research (JPR) se prodeje na konci loňského roku propadly meziročně o více než 40 procent.

Foto: Profimedia.cz

K těžbě kryptoměn se používala dříve hlavně specifická výpočetní síla grafických karet, které během kryptománie značně podražily, trh s těmito komponentami je tak do jisté míry deformován.

Článek

V roce 2017, kdy hodnota bitcoinu a dalších virtuálních měn prudce stoupala, si mohli mnout výrobci grafických karet ruce. Prodeje jim meziročně stoupaly podle údajů JPR v průměru o 20 % každý kvartál. Na vrcholu zlaté horečky, tedy na přelomu let 2017 a 2018, dokonce hlásili analytici rekordní nárůst o 60 %.

K těžbě kryptoměn se totiž používala dříve hlavně specifická výpočetní síla grafických karet, které během kryptománie značně podražily, trh s těmito komponentami je tak do jisté míry deformován. Výrobci se sice snažili vyrábět jako o život, ale stále to nestačilo. Poptávka byla vyšší než nabídka.

Problém však nastal na přelomu let 2017 a 2018, kdy hodnota bitcoinů a dalších virtuálních měn dramaticky klesla natolik, že se již příliš nevyplatilo kyberměny těžit. A logicky tedy klesla ruku v ruce s tím také poptávka po grafických kartách.

Podle JPR ještě v druhém kvartálu loňského roku udržely výrobci mírný meziroční růst ve výši 2 %. Pak ale ve třetím kvartálu přišel pokles o 36 % a ve čtvrtém dokonce o 40,2 %.

Nové modely nezabraly

Nepomohlo ani to, že výrobci přinesli na pulty obchodů nové grafické karty, které jsou v porovnání s těmi předchozími do určité míry revoluční. Řeč je především o modelech od společnosti Nvidia, které nabízí technologii ray tracing, díky níž dokážou vykreslit dechberoucí realistickou grafiku.

Speciální RT jádra totiž dovolují vypočítat přesné stíny, odrazy a lomy světla podle konkrétních materiálů a samotné scény. Hráči přesto na vyšší výkon a realističtější grafiku neslyší. Podle nedávného průzkumu Nvidie totiž většina lidí používá pět a více let staré grafické karty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám