Hlavní obsah

Nejnovější karta od Nvidie láká na příznivou cenu. O největší výhodu ale přišla

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Nvidia představila v pátek novou grafickou kartu GeForce GTX 1660 Ti, která láká především na zajímavý poměr cena/výkon. Je to navíc nejlevnější karta s architekturou Turing, která však přišla zároveň o patrně největší výhodu.

Foto: archív výrobce

GeForce GTX 1660 Ti

Článek

Na architektuře Turing doposud stavěly výhradně karty z edice GeForce RTX. Jejich největší předností bylo reálnější vykreslování grafiky ve hrách. RT jádra totiž dovolují vypočítat přesné stíny, odrazy a lomy světla podle konkrétních materiálů a samotné scény.

Nová karta GeForce GTX 1660 Ti také staví na architektuře Turing, ale RT jádra neobsahuje. Nicméně i tak stojí rozhodně za pozornost, protože nové grafické jádro přináší výrazně svižnější pracovní tempo než v případě předchůdce.

Foto: archív výrobce

GeForce GTX 1660 Ti

Foto: archív výrobce

GeForce GTX 1660 Ti

Architektura Turing zpracovává instrukce 1,5x rychleji a 1,4x efektivněji než předchozí Pascal, který dříve nastavoval laťku grafických karet. Srdce grafiky se skládá z 1536 CUDA jader a je taktováno na 1,8 GHz. K dispozici je 6 GB grafické paměti, konkrétně jde o GDDR6 paměti s rychlostí až 12Gbps.

Nové grafiky nabídnou společnosti Asus, Evga, Gainward, Gigabyte, MSI a Palit. Všechny podniky si je přitom upravily k obrazu svému. Někteří výrobci nabídnou vylepšené chlazení, jiní zase vyšší pracovní tempo, právě proto jsou rozdíly v pořizovací ceně tak propastné.

Foto: archív výrobce

GeForce GTX 1660 Ti

Foto: archív výrobce

GeForce GTX 1660 Ti

GeForce GTX 1660 Ti s přehledem překonává předchozí generace grafických karet a exceluje i při hraní moderních her s komplexními shadery. Je až 1,5x rychlejší než GeForce GTX 1060 6GB a v populárních online hrách typu Fortnite, PUBG and Apex Legends při rozlišení 1080p zobrazuje 120 snímků za sekundu.

Ceny v tuzemských obchodech startují na baťovských 7499 Kč, což je atraktivní suma s ohledem na nabízený výkon. Za lepší chlazení nebo vyšší výkon v případě přetaktovaných verzích si pak případní zájemci připlatí klidně i více než tisíc korun.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám