Hlavní obsah

Apple má velký problém. Nejvýkonnější MacBook se přehřívá a zpomaluje

Novinky, mif

Nový MacBook Pro má být chloubou společnosti Apple, jde totiž o nejvýkonnější přenosný počítač v nabídce amerického počítačového gigantu. Ve skutečnosti však tento stroj dělá podniku spíše ostudu. Ukázalo se totiž, že i přes velmi vysokou cenovku se MacBooky Pro přehřívají.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro (2018)

Článek

Problémy hlásí pouze uživatelé, jejichž stroje jsou vybaveny nejnovějším procesorem Intel Core i9. Jablečné zařízení totiž podle prvních zjištění nemá pro takto vysoký výkon dostatečně dimenzované chlazení, kvůli čemuž se přehřívá.

To se v praxi projevuje tím, že jsou laptopy nepříjemně teplé na dotek a nejsou schopné pracovat na plné obrátky. Čipy Core i9 se podtaktovávají, aby se neponičily. To jinými slovy znamená, že pracují na nižší frekvenci.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro (2018)

Někteří uživatelé změřili, že teplota procesoru se ve špičkách pohybuje těsně pod hranicí 100 stupňů Celsia. Problém se přitom týká skutečně pouze čipů Core i9, u MacBooku Pro s procesorem Core i7 podobné problémy zaznamenány nebyly.

Společnost Apple se zatím k problémům s přehříváním nevyjádřila. V tuto chvíli není tedy jasné ani to, zda bude schopna situaci vyřešit v rámci reklamace.

Za více než 200 tisíc 

Ceny 13palcového MacBooku Pro startují na 55 990 Kč, za 15palcové provedení pak případní zájemci zaplatí přinejmenším 73 990 Kč. V případě nejvýkonnějšího provedení se však cenovka může vyšplhat až na 211 590 Kč.

Příplatková výbava se totiž na výsledné ceně podepsala výrazně. Největší částku si přitom Apple naúčtuje za 4TB SSD jednotku, která nahrazuje klasický pevný disk, zákazníci si za ni ve srovnání s 512GB modelem připlatí jen těžko uvěřitelných 102 400 Kč. Pro srovnání: jednotka s kapacitou 2 TB pak vyjde na 64 000 Kč.

Podepsat se ale na celkové ceně mohou i další komponenty. Například za výměnu operační paměti, která bude navýšena z 16 na 32 GB, si výrobce naúčtuje 12 800 Kč. Nejlepší procesor Intel Core i9 s frekvencí 2,9 GHz pak zájemce vyjde na 9400 Kč.

Více se o nejvýkonnějším MacBooku Pro dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Doplnila jsem odkaz na Zboží.cz, Anna Žižková - Seznam.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám