Hlavní obsah

Sharp bude opět vyrábět počítače

Novinky, mif

Vrátit se na trh s osobními počítači plánuje společnost Sharp. Podnik kvůli tomu dokonce investuje 36 miliónů dolarů (787 miliónů Kč), aby získal výrobní kapacity, koupí kontrolní podíl v divizi osobních počítačů japonské firmy Toshiba. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Logo společnosti Sharp v Tokiu

Článek

Sharp přestal počítače vyrábět před osmi lety a místo toho se věnoval jiným podnikatelským aktivitám, snažil se uspět například na trhu s televizory či kalkulačkami. Vyráběl ale například také čističky vzduchu, mikrovlnné trouby a další spotřební elektroniku.

Nyní k dlouhému seznamu nabízeného zboží opět přibydou počítače, prodávat by se měly pod značkou Dynabook. Vzhledem k tomu, že se chystá podnik převzít 80,1 procenta v divizi osobních počítačů Toshiby už letos v říjnu, prvních nových strojů bychom se mohli dočkat ještě před Vánocemi.

Sharp patří do výrobní skupiny Foxconn. Ta pohltila japonského výrobce elektroniky před dvěma roky. Vstup na trh s počítači má být dalším krokem v rámci restrukturalizace podniku.

Sluší se připomenout, že Sharp měl ještě před rokem 2010 na trhu s počítači poměrně výsadní postavení. Byl to totiž právě tento podnik, který přinášel pravidelně nové inovace. V roce 2009 představili Japonci například první notebook se dvěma displeji.

Sharp patřil k hybatelům

Vedle standardní obrazovky se druhá ukrývala v touchpadu, který se standardně u přenosných počítačů používá jako náhrada myši. Displej s úhlopříčkou čtyři palce toho ale uměl víc než klasický touchpad. Kromě klasického ovládání kurzoru na monitoru totiž dokázal zpracovat i ručně psaný text nebo kresbu. V notebooku tak mohl sloužit také jako jednoduchý tablet pro grafiky.

Foto: Archiv, Novinky

Nový laptop Mebius NJ70A od společnosti Sharp má dva displeje.

Uživatel tak mohl díky barevnému multidotykovému displeji například podepsat svou fotku na obrazovce jen těsně předtím, než ji poslal e-mailem, nebo mohl pomocí dvou prstů zvětšit či zmenšit velikost webové stránky, tak aby měla ideální velikost pro prohlížení – jako na klasickém touchpadu.

Více se o unikátním notebooku se dvěma displeji dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám