Hlavní obsah

AMD ukázalo sedm nových procesorů. Lákají na vyšší bezpečnost

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní experti v posledních měsících pravidelně upozorňují na nejrůznější zranitelnosti procesorů, které mohou zneužít kybernetičtí zločinci k cíleným útokům. To je patrně jeden z důvodů, proč se společnost AMD rozhodla vydat speciální edici nových procesorů, která klade důraz na vysoké zabezpečení.

Foto: archív výrobce

Nové čipy nesou název Ryzen PRO

Článek

Nové procesory se jmenují Ryzen PRO a jde v podstatě o vylepšenou verzi modelů, které si odbyly premiéru minulý měsíc. [celá zpráva]

Proti nim novinky cílí především na firemní klientelu, kde je přeci jen otázka bezpečnosti ožehavější. „Čipy Ryzen PRO přinášejí novou úroveň bezpečnosti, spolehlivosti i výkonu. Tyto procesory staví na pokrokové druhé generaci procesorů Ryzen s architekturou Zen, můžou se pochlubit nízkou spotřebou, vysokým výkonem, novinkou je technologie AMD GuardMI,“ uvedl mediální zástupce AMD Michal Sztemon.

Nové počítače i notebooky

Hlavní předností modelů Pro je právě nová technologie GuardMI, díky které je počítač proti napadení chráněn od zapnutí až po opětovné vypnutí. V praxi totiž každý Ryzen Pro obsahuje speciální bezpečnostní procesor.

Objevovat by se nové čipy měly v noteboocích i stolních počítačích. „Své notebooky a desktopy představili tři nejvýznamnější výrobci – Dell, HP a Lenovo a jsou určeny pro různé oblasti komerční sféry,“ prohlásil Sztemon.

Kdy se nové sestavy a laptopy objeví na tuzemských pultech obchodů, není v tuto chvíli nicméně jasné.

Integrovaná grafika stačí i na hry

A co vlastně nové čipy umí? Představeny byly čtyři čipy pro desktopy a tři procesory pro notebooky. Prakticky všechny nové modely mají čtyři jádra, některá i čtyři vlákna – pokročilejší modely ale vláken nabízí osm. V případě stolních čipů je maximální takt 3,9 GHz, u notebooků pak 3,8 GHz.

Všechny novinky jsou vybavené integrovanými grafickými čipy Radeon Vega. Přestože se čipy Ryzen PRO budou objevovat především v businessových noteboocích, nabídne Vega dostatek výkonu i pro plynulé hraní populárních eSports titulů v rozlišení Full HD. Řeč je například o League of Legends, Overwatch, Counter-Strike: Go či DOTA 2, na reálné testy si ale budeme muset ještě počkat.

Bližší parametry nových procesorů Ryzen Pro naleznete v tabulkách níže:

Notebookové procesory Ryzen PRO
ModelJádra/vláknaMaximální takt CPUMaximální takt GPUTDP
Ryzen 7 PRO 2700U4/83.8 GHz1300 MHz15 W
Ryzen 5 PRO 2500U4/83.6 GHz1100 MHz15 W
Ryzen 3 PRO 2300U4/43.4 GHz1100 MHz15 W
Desktopové procesory Ryzen PRO
ModelJádra/vláknaMaximální takt CPUMaximální takt GPUTDP
Ryzen 5 PRO 2400G4/83.9 GHz1250 MHz65 W
Ryzen 3 PRO 2200G4/43.7 GHz1100 MHz65 W
Ryzen 5 PRO 2400GE4/83.8 GHz1250 MHz35 W
Ryzen 3 PRO 2200GE4/43.6 GHz1100 MHz35 W

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám