Hlavní obsah

Chytré brýle pohřbil Intel dřív, než se začaly prodávat

Novinky, ort

Brýle pro rozšířenou realitu Vaunt od společnosti Intel se nakonec vůbec vyrábět nebudou. Přestože vývoj trval několik let a výrobce má již hotový a plně funkční prototyp, na pulty obchodů je nedodá. Bez bližších informací to oznámili zástupci podniku.

Foto: archív výrobce

Intel Vaunt

Článek

Brýle Vaunt byly představeny teprve v únoru letošního roku a zaujaly prakticky okamžitě svým nenápadným vzhledem. Zatímco většina konkurenčních modelů má okázale viditelné kamery či jiné nezbytné součástky, novinka Intelu se od obyčejných dioptrických brýlí prakticky vůbec neliší. Alespoň tedy co se vzhledu týče, dokonce i pacičky brýlí ukrývající akumulátor a další elektroniku jsou velmi tenké.

Funkčnost je pochopitelně od obyčejných brýlí zcela odlišná. Jde o systém sázející na principy rozšířené reality. Pozor, nejde o virtuální realitu, byť jsou tyto pojmy velmi často zaměňovány.

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od skutečného světa. Oči tak zpravidla zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Jako obyčejné brýle

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

A přesně to umí také brýle od společnosti Intel. Skla v brýlích jsou zcela průhledná a obraz je promítán pomocí speciálního laserového projektoru přímo do oční sítnice. Právě díky projektoru se podařilo zachovat tak líbivý vzhled.

Brýle se připojují k chytrému telefonu prostřednictvím bezdrátového standardu Bluetooth. Právě připojený smartphone slouží jako cenný zdroj informací pro brýle, ty využívají jeho internetovou konektivitu.

Nejsou peníze

Proč se nakonec podnik rozhodl, že brýle nebude vůbec vyrábět a prodávat, není v tuto chvíli jasné. Podle serveru The Information jde však o finanční stránku, vedení společnosti se zkrátka rozhodlo, že nebude zbytečně utrácet za rizikový projekt v době, kdy čelí desítkám žalob kvůli chybám ve svých procesorech.

Už v loňském roce podnik v tichosti zrušil prakticky celé oddělení, které se zabývalo nositelnou elektronikou. Byl to přitom právě tento čipový gigant, který se snažil přinášet ještě před pár lety do světa chytrých hodinek a další nositelné elektroniky nejrůznější inovace.

Masového rozšíření se však produkty tohoto výrobce nikdy nedočkaly. A tak se postupně začalo celé oddělení věnující se nositelné elektronice zeštíhlovat – už v předloňském roce bylo propuštěno 80 % zaměstnanců.

Podle informací CNBC pak ti zbylí dostali výpověď loni v červenci, kvůli čemuž fakticky celé oddělení zaniklo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám