Hlavní obsah

Podruhé a lépe. AMD uvedlo nové čipy Ryzen

Novinky, lez

Společnost AMD uvedla ve čtvrtek do prodeje nové procesory řady Ryzen. Jde v pořadí už o druhou generaci těchto čipů, které vrátily podnik zpět na výsluní. V první vlně mohou případní zájemci vybírat ze čtyř procesorů, další by měly přibýt v průběhu roku.

Foto: archív výrobce

Jeden z nových procesorů AMD Ryzen

Článek

Nové procesory jsou z řad Ryzen 7, která je určena pro velmi náročné uživatele, a Ryzen 5. Jak už číselné označení napovídá, pětka nabízí o něco nižší výkon, ale zároveň i příznivější cenovky. Nové pětkové čipy totiž startují těsně pod hranicí pěti tisíc korun, zatímco za sedmičku zaplatí zájemci minimálně 7500 Kč.

Vrcholný model Ryzen 7 2700X dokonce bude stát více než osm tisíc korun. Za tuto sumu lidé získají čip s osmi fyzickými jádry a 16 vlákny. Jejich pracovní tempo bude v základu 3,7 GHz a v boostu pak 4,3 GHz.

Foto: archív výrobce

Balení nových procesorů

Nepatrně pomalejší pak bude verze Ryzen 7 2700, tedy bez písmena X v názvu. Ta nabídne stejný počet jader i vláken, jejich pracovní tempo však bude 3,2 GHz (4,1 GHz boost).

Ve slabším i výkonnějším provedení budou k dispozici také čipy Ryzen 5. Náročnější uživatele bude lákat Ryzen 5 2600X, který se pochlubí šesti fyzickými jádry a 12 vlákny. Frekvence je u něj nastavena na 3,6 GHz, respektive na 4,2 GHz v boostu. Ryzen 5 2600 má opět stejný počet jader a vláken, ale nabízí frekvenci 3,4 GHz (3,9 GHz boost).

Na reálné testy výkonu si budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Návrat na trhání

Očekávání od nových procesorů jsou velká. Právě procesory Ryzen totiž vrátily loni společnost AMD do sedla. Až do představení špičkového modelu Ryzen 7 loni v březnu totiž podnik neměl mezi špičkovými čipy žádného zástupce a plně zde dominovala konkurenční společnost Intel.

V dalších měsících postupně doplnily kompletní řadu desktopové procesory Ryzen 5 a 3, v létě potom byly uvedeny procesory Ryzen Threadripper určené pro nadšence a profesionály.

Díky procesorům Ryzen získala společnost AMD vyšší podíl na trhu. Pro lepší představu o tom, jak špatná situace před uvedením Ryzenů pro tuto společnost skutečně byla: v roce 2012 vzdorovalo AMD konkurenčnímu Intelu patrně nejlépe, ovládalo podle serveru Statista 29 % trhu a Intel zbylých 71 %.

V dalších letech se však situace dramaticky zhoršovala, koncem roku 2016 byl podíl AMD mezi stolními počítači a notebooky už jen 9 %. Opětovný růst nastartovaly až loni procesory Ryzen, kdy rok 2017 končilo AMD s podílem 12 %. Celkově prodalo 11,5 miliónu procesorů.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám