Hlavní obsah

Internetová sláva učitele zajistila školákům v Ghaně počítače

– Accra

Mnozí v Ghaně žádají, aby byl 33letý Richard Appiah Akoto v této západoafrické zemi jmenován nejlepším učitelem roku. Před dvěma týdny zprávy o něm obletěly svět poté, co na Facebooku zveřejnil fotky, jak ve škole na venkově vyučuje informatiku jen s tabulí a křídou, protože škola si nemůže dovolit počítače. Díky jeho internetové slávě teď žáci z městečka Sekyedomase dostávají počítače darem, napsal server Quartz.

Foto: osobní archív Richard Appiah Akoto

Učitel Richard Appiah Akoto kreslí na tabuli barevnými křídami okno textového editoru Microsoft Word

Článek

Popularita fotografií, na nichž Akoto kreslí na tabuli barevnými křídami okno textového editoru Microsoft Word, vedla k pozvání ghanského učitele na aktuální konferenci Microsoft Education Exchange v Singapuru. Softwarový gigant slíbil, že jej zde "vybaví přístrojem" od jednoho ze svých partnerů a zajistí mu přístup ke vzdělávacím programům.

Učitel Richard Appiah Akoto (vlevo)

A přišly také další projevy podpory. Sponzor britské Univerzity v Leedsu poslal zbrusu nový notebook a o několik dní později daroval škole Betenase Junior High School pět stolních počítačů institut NIIT, což je škola specializovaná na informační technologie v ghanské metropoli Accra.

Škola v Sekyedomase nevlastnila žádné počítače, ačkoli je informatika v Ghaně součástí národního testu, bez jehož splnění nemohou žáci pokračovat na střední školu. Případ Akotových žáků dostal pozitivní rozuzlení a mladý učitel je označován za inspiraci pro celou Afriku, podle Quartz je nicméně učitelova nucená vynalézavost příznakem podfinancovaného a disfunkčního školství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám