Hlavní obsah

Chytrý telefon dokáže fungovat i jako notebook. Stačí i na hry

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavý koncept zvaný Linda, který spojuje to nejlepší ze světa chytrých telefonů a klasických notebooků, ukázala světu společnost Razer. Novinka, jež si premiéru odbyla minulý týden na největším veletrhu spotřební a výpočetní techniky CES 2018, je však zatím pouhým prototypem.

BEZ KOMENTÁŘE: Project LindaVideo: Razer

 
Článek

Linda vypadá opravdu futuristicky, koneckonců ukazuje, jak by se jednou mohl proměnit trh s klasickými notebooky – zjednodušeně řečeno, nebudou potřeba. Podle Razeru si totiž vystačíme pouze s chytrým telefonem a speciální dokovací stanicí, která bude vypadat jako klasický laptop.

Uvnitř notebookové části bychom marně hledali procesor, grafickou kartu i další součástky, které jsou jinak pro chod operačního systému Windows nezbytné. Všechen potřebný výkon totiž dodá právě zmiňovaný smartphone.

Nahradí touchpad

Ten se zasadí do těla notebooku místo touchpadu. Jeho dotyková obrazovka tedy logicky bude sloužit v takovém režimu jako náhrada za klasickou počítačovou myš.

Společnost Razer na veletrhu demonstrovala, že takovým způsobem se dá využít její vrcholný chytrý telefon Razer Phone. V jeho útrobách se ukrývá Snapdragon 835, 8 GB operační paměti a 128GB úložiště.

Foto: rim, Novinky

Razer Linda

Foto: rim, Novinky

Razer Linda

Na poměry chytrých telefonů je to slušný výkon, ale v notebookovém světě naopak nijak oslnivý. Výrobce přesto počítá s tím, že by se na takovém železe měly dát hrát i ty nejnáročnější hry.

Notebooková část s 13,3palcovým displejem a rozlišením 2560 x 1440 pixelů sice nebude o nic výkonnější než samotný smartphone, výrobce nicméně počítá s využitím streamovacích herních služeb, jako je například Nvidia Now.

U ní mohou hrát uživatelé i velmi náročné tituly na pomalém hardwaru, neboť potřebný výkon je dopočítáván na vzdálených serverech. Tato služba je však zpoplatněná měsíčním poplatkem. Na druhou stranu uživatelé nemusí každý rok či dva řešit nákup výkonnějších grafických karet a dalších součástek.

Zatím jen prototyp

Razer Linda je zatím pouhým prototypem. Kdy a za jakou cenu se objeví na pultech obchodů, není v tuto chvíli jasné.

S podobnými hybridními stroji experimentovala v minulosti například společnost Asus. Ta v roce 2012 uvedla na trh chytrý telefon s operačním systémem Android, který díky speciálním dokovacím stanicím dokázal fungovat také jako notebook a tablet. Tento stroj zvaný PadFone se v roce 2012 nabízel za 17 tisíc korun.

Foto: Asus

Asus PadFone

Reklama

Výběr článků

Načítám