Hlavní obsah

Evropská komise chce investovat miliardu eur do superpočítačů

Brusel

Evropská komise navrhuje investovat jednu miliardu eur (25,5 miliardy Kč) do superpočítačů. Komise ve zprávě uvedla, že jejím cílem je spolu s členskými zeměmi EU vybudovat evropskou superpočítačovou infrastrukturu světové úrovně.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Superpočítače jsou podle komise zapotřebí ke zpracování stále větších objemů dat a slouží společnosti v řadě oblastí, od zdravotní péče přes obnovitelné zdroje energie a bezpečnost silničního provozu až po bezpečnost kybernetickou.

"V současné době evropští vědci i průmysl stále více zpracovávají data mimo EU, neboť výpočetní kapacita v EU pro ně není dostačující. Skutečnost, že EU v tomto směru není nezávislá, ohrožuje soukromí, ochranu údajů, obchodní tajemství a vlastnictví dat, zejména u citlivých aplikací," píše komise v tiskové zprávě.

Komise hodlá investovat zhruba 486 miliónů eur do společného podniku EuroHPC, který bude pořizovat, budovat a zavádět v celé Evropě špičkovou infrastrukturu v oblasti vysoce výkonné výpočetní techniky. Příspěvek komise bude doplněn o podobnou částku od členských států EU a přidružených zemí.

EU za dalšími částmi světa zaostává

"Superpočítače jsou hnací silou digitální ekonomiky. Konkurence je tvrdá a EU zde momentálně zaostává: v desítce nejlepších superpočítačů světa nemáme ani jeden," upozornil místopředseda komise pro jednotný digitální trh Andrus Ansip.

Infrastruktura EuroHPC podle komise nabídne evropskému průmyslu a zejména malým a středním podnikům lepší přístup k superpočítačům, s jejichž pomocí mohou vyvíjet inovativní produkty.

"S pomocí iniciativy EuroHPC chceme evropským vědcům i podnikům do roku 2020 poskytnout špičkovou výpočetní kapacitu pro rozvoj technologií, jako je umělá inteligence, a vytváření aplikací, které budeme v budoucnu běžně využívat například v oblasti zdravotnictví, bezpečnosti nebo techniky," uvedl Ansip.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám