Hlavní obsah

Robotický pomocník vzbudí děti a dá pozor na seniory

Novinky, rim

Ambice stát se nedílnou součástí rodiny má robot zvaný Buddy. Ten totiž pomáhá s nejrůznějšími povinnostmi a celkově usnadňuje svým majitelům život. Navíc se může snadno učit nové dovednosti. Novinka mimochodem pro své přednosti získá ocenění jako jedna z největších inovací letošního roku na veletrhu CES 2018, který se odehraje začátkem ledna v americkém Las Vegas.

Robot Buddy je výkonným pomocníkem všech členů domácnostiVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Historie robotického pomocníka Buddyho se začala psát už v roce 2012. Tehdy jej však tvůrci měli pouze ve svých hlavách a na rýsovacích prknech. Teprve předloni byl hotový prototyp a vybíraly se peníze na rozjetí masové výroby. [celá zpráva]

Nyní je podle informací výrobce již vše nachystáno, aby se mohla novinka skutečně objevit ve volném prodeji.

Sofistikovaný pomocník

I když se to nemusí na první pohled zdát, jde o poměrně sofistikovaného robota, který dokáže bavit uživatele a pomáhat v rodině. Novinka se totiž dokáže nezávisle pohybovat a rozumí hlasovým povelům.

Foto: archív výrobce

Robot Buddy

Podle výrobce má být robot ideálním společníkem pro zvídavé děti, které zvládne zabavit dlouhé hodiny. Může je totiž učit pomocí interaktivních příběhů nebo her. Díky stereofonním reproduktorům umí přehrávat hudbu, a dokonce zvládne i tancovat.

Ještě užitečnější ale může být novinka jako asistent pro seniory. Starším jedincům dokáže připomenout důležité informace, jako jsou lékařské prohlídky, braní léků podle rozvrhu nebo jakékoli jiné události.

Vhod přijde ale tento pomocník i hospodyňkám. Pokud budou v kuchyni tápat, sám jim poradí, co uvařit, a rovnou k tomu přidá i kompletní recept. Ve chvíli, kdy majitelé opustí domov a nebudou si jistí, zda vypnuli nějaký spotřebič, stačí robota aktivovat na dálku a požádat jej o asistenci.

Foto: archív výrobce

Robot Buddy

Robotické pomocníky vytvářejí i další

Buddy byl navíc navrhován jako modulární platforma. Dokáže se tedy učit nové věci a bude k němu možné dokupovat nejrůznější příslušenství. Jaká bude jeho cena, ale patrně prozradí tvůrci až přímo na veletrhu CES.

Lze nicméně očekávat, že tento robotický pomocník by se mohl prodávat za částku okolo 20 000 Kč. Přesně na takovou sumu totiž vyšel konkurenční robot Zenbo od společnosti Asus. Ten si odbyl premiéru už v roce 2015, ale na pulty tuzemských obchodů se od té doby nedostal.

A je to rozhodně škoda, protože jeho přednosti byly také velké. Dokázal se starat o členy domácnosti, připomínat různé události a v případě potřeby dokonce i automaticky zavolat pomoc – například když senior upadl a nemohl již vstát.

Foto: archív výrobce

Robot Zenbo

Foto: archív výrobce

Robot Zenbo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám