Hlavní obsah

Žebříčku nejvýkonnějších počítačů světa vládne Čína

Čína v nejnovějším žebříčku Top 500 sesadila Spojené státy z pozice země s největším počtem nejvýkonnějších počítačů na světě. V současném žebříčku 500 nejvýkonnějších počítačů světa jich má Čína 202. To je nejvyšší počet za 25 let, kdy se tento žebříček zveřejňuje. Naopak Spojené státy mají v žebříčku jen 143 superpočítačů, což je naopak nejnižší údaj za dobu sledování, uvedla BBC.

Foto: repro top500.org

Superpočítač Sunway TaihuLight

Článek

V předchozí studii zveřejněné v červnu měly USA 169 superpočítačů a Čína 160. Třetí příčka patří Japonsku s 35 počítači a čtvrté je Německo, které jich má 20. Pátá je Francie s 18 počítači a za ní Británie s 15.

Změna na první pozici odráží rostoucí investice Číny do výzkumu a vývoje. Podle poslední studie se Čína nyní podílí na celosvětových výdajích za výzkum a vývoj 20 procenty.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Pohled na části superpočítače Salomon, který stál kolem 275 miliónů korun.

Česko je v žebříčku zastoupeno jedním počítačem. Superpočítač Salomon z národního počítačového centra v Ostravě obsadil v nejnovějším vydání 87. místo.

Čína má také celkově nejvýkonnější počítač na světě, kterým je Sunway TaihuLight s výkonem 93 petaflopů. Petaflop vyjadřuje biliardu početních úkonů za vteřinu. Nejrychlejšímu počítači Spojených států patří až pátá příčka. Počítač Titan má výkon 17,6 petaflopu. Český Salomon má výkon téměř 1,5 petaflopu.

Nejnovější údaje rovněž ukazují, že Čína překonala USA i v souhrnném výkonu. Na celkovém výkonu počítačů v seznamu má podíl 35,4 procenta, zatímco USA 29,6 procenta.

Foto: OLCF

Superpočítač Titan

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám