Hlavní obsah

Měla to být herní revoluce. Kinect ale nakonec definitivně končí

Novinky, mif

Společnost Microsoft uvedla v roce 2010 na trh herní systém zvaný Kinect, který měl způsobit revoluci. Díky němu totiž člověk již nepotřeboval vůbec žádný ovladač, vybrané tituly mohl ovládat pouze pomocí gest. Nyní však americký softwarový gigant uvedl, že Kinect definitivně končí.

Foto: Reuters

Ovládání hry pomocí Kinectu.

Článek

Kinect si odbyl premiéru před sedmi lety na veletrhu Electronic Entertainment Expo (E3). [celá zpráva]

Futuristicky vyhlížející kameru tehdy Microsoft prezentoval jako „jednoduché zařízení, které se připojí ke stávající herní konzoli Xbox 360 a rozšíří její stávající funkce o zcela nové možnosti“.

Foto: Reuters

Představení zařízení Kinect

Foto: Reuters

Představení zařízení Kinect

V podstatě se jednalo o první senzor na světě, který v sobě kombinoval RGB kameru, hloubkové čidlo, širokospektré mikrofony a samostatný procesor pohánějící proprietární software. Oproti běžným 2D kamerám tak dokázal tento systém sledovat pohyb celého těla ve 3D režimu, reagovat na pokyny a příkazy, a dokonce rozpoznat i změnu zabarvení vašeho hlasu a emocí.

Například v akční hře hráč máchl pěstí proti obrazovce, čidla přenesla úder do hry, ve které pak virtuální postavička zasáhla soupeře.

Druhá generace přišla po třech letech

V roce dva pak přišla vylepšená verze Kinectu, která byla k dispozici pro tehdy představený Xbox One. Ta je na pultech obchodů k dispozici až doposud. Zájem o Kinect nicméně ani druhá generace tohoto pohybového senzoru nezvýšila. Je to dané především tím, že her podporujících Kinect není rozhodně mnoho.

Foto: Microsoft

Xbox One s novým Kinectem

Microsoft se proto nyní odhodlal k radikálnímu kroku – Kinect se přestane vyrábět. Potvrdil to tvůrce tohoto pohybového a hlasového ovládání Alex Kipman. V obchodech se ale samozřejmě Kinect ještě nějakou dobu objevovat bude, než se zcela vyprodají skladové zásoby.

Jisté je nicméně to, že další chystaná verze televizní konzole od Microsoftu již podporu pro zmiňovaný herní systém nenabídne. Řeč je pochopitelně o Xboxu One X, který by měl být nejvýkonnější televizní konzolí na světě a který by se měl začít prodávat už zkraje příštího měsíce. [celá zpráva]

Podle nákupního rádce Zboží.cz se Kinect pro Xbox 360 nabízí v tuzemských obchodech za 800 Kč, za novější verzi pro Xbox One pak případní zájemci zaplatí 1300 Kč.

BEZ KOMENTÁŘE: Xbox One XVideo: archív výrobce

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám