Hlavní obsah

Xbox One X trhá prodejní rekordy. I když dostupný bude až v listopadu

Novinky, ort

Nová televizní konzole Xbox One X se má na pultech obchodů objevit až krátce před Vánocemi. Už nyní je však jasné, že půjde o jeden z největších herních trháků letošního roku. Nasvědčují tomu rekordní předobjednávky.

BEZ KOMENTÁŘE: Xbox One XVideo: archív výrobce

 
Článek

Přesné parametry konzole Xbox One X byly odhaleny před týdnem, a to včetně prodejní ceny. Právě tehdy také vybraní prodejci spustili předobjednávky na očekávanou novinku.

Zástupci společnosti Microsoft se nyní nechali slyšet, že zájem o tento televizní systém je samotné překvapil, neboť žádnou jinou konzoli Xbox v celé historii amerického softwarového gigantu si ještě nepředobjednalo více lidí.

Přesná čísla sice podnik zatím neprozradil, lze nicméně předpokládat, že předobjednávky se v celosvětovém měřítku budou pohybovat v řádech miliónů.

Příznivá cena

A není se čemu divit. Xbox One X se totiž podle nákupního rádce Zboží.cz prodává od 12 999 Kč, což je v porovnání s klasickými herními sestavami velmi nízká suma.

Ceny herních PC startují zpravidla až na hranici 20 000 Kč, jde navíc spíše o základní modely – ty výkonnější jsou ještě citelně dražší.

Foto: archív výrobce

Xbox One X

Nové Xko je proti tomu nejvýkonnější televizní konzolí na světě. Srdcem herního stroje bude osmijádrový čip od AMD, který bude udávat pracovní tempo při frekvenci 2,3 GHz.

Grafické jádro bude tvořit 40 speciálně upravených výpočetních jednotek taktovaných na 1172 MHz. Dohromady by tak konzole, která byla původně známá pod kódovým označením Scorpio, měla nabídnout výkon šest teraflopů, což je ze současné generace konzolí nejvyšší hodnota.

Hraní ve 4K

Díky tomu bude stačit na plnohodnotné hraní ve 4K rozlišení, jednotlivé tituly tak nabídnou více detailů a jemnější obraz. Sluší se připomenout, že na hraní ve 4K při vysokých detailech přitom není připravena ani celá řada herních počítačů, které se aktuálně nabízejí za výše zmiňovaných 20 000 Kč. Pokud lidé chtějí hrát na PC ve 4K, zpravidla musejí sáhnout hluboko do peněženky – zaplatí klidně i dvojnásobek, tedy čtyřicet tisíc korun.

Vysoký výkon u nové konzole od amerického softwarového gigantu by měly být schopny využít i starší hry, díky bezplatné aktualizaci totiž budou vylepšeny, aby běžely ve 4K rozlišení. Řeč je například o titulech Gears of War 4, Forza Horizon 3, Minecraft, Resident Evil 7, Final Fantasy 15, Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands a Rocket League.

Na reálné testy si ale budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Jasno o výkonu nového Xboxu by mělo být už v průběhu listopadu, právě tehdy se začne novinka prodávat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám